CEMİL SAİT BARLAS

(CHP - 1951) 

14 Mayıs 1950 günü yapılan seçimlerde Milletvekili seçilen Emekli General Ali İhsan Sabis, Denizli Milletvekili olmayı kabul etmeyince Denizli’nin TBMM’deki milletvekili sayısı 7’ye düştü. 
Boşalan Milletvekillikleri için, aralarında DENİZLİ’nin de bulunduğu 14 ilde, 16 Eylül 1951 günü ARA SEÇİM yapıldı.

Denizli’deki Ara Seçim’de; Demokrat Parti, Denizli Acıpayam Yatağanlı BAHA AKŞİT’i, Cumhuriyet Halk Partisi de Denizli ile hiç ilgisi olmayan eski Bakanlardan İstanbullu CEMİL SAİT BARLAS’ı aday gösterdi. 
Cemil Sait Barlas, İstanbul’dan kara trene bindi, 2 gün sonra Denizli’ye geldi. Denizli CHP yöneticileri ilk kez gördükleri İTHAL ADAY Barlas’ı istasyonda üst düzey bir MİSAFİR gibi karşıladılar.
Denizli CHP yöneticileri, Cemil Sait Barlas’a önce Denizli’nin tarihi, coğrafyası, ekonomisi, kültürü hakkında bilgiler verdiler, hangi ilçede nelere önem vererek konuşması gerektiğini anlattılar. Çünkü BARLAS Denizli Milletvekili Adayı idi ama Denizli’yi tanımıyordu.

Seçime halkın ilgisi çok az oldu. 1950 seçimlerinde Denizli halkının seçime katılımı %90 olurken bu seçimde sadece %53’de kaldı.
Seçimi, Acıpayamlı BAHA AKŞİT kazandı. 
Acıpayam yöresi olanca gücüyle Demokrat Parti adayı BAHA AKŞİT’e yüklenmiş ve seçilmesinde büyük rol oynamıştı.

CEMİL SAİT BARLAS, misafir gibi geldiği Denizli’de, “ULÛL EMRE İTAAT” gereği, davul zurna eşliğinde zeybek oynanarak karşılanmıştı. Ancak seçimleri kaybedince sessiz sedasız trene binip İstanbul’a döndü ve Denizli’ye bir daha uğramadı.
Baha Akşit’in Milletvekili olmasıyla Denizli’nin TBMM’deki milletvekili sayısı 8’e yükseldi.

Ne garip tesadüftür ki, sanki ulvî bir karar verici “Acıpayam Yatağan’dan iki akraba aynı anda Milletvekili olamaz” demiş gibi, seçimden iki gün sonra, 18 Eylül 1951 günü Milletvekili Hüsnü AKŞİT (Acıpayam Yatağanlı) vefat etti. Denizli’nin milletvekili sayısı tekrar 7’ye düştü. 

1951 Ara Seçimi’nin en ilginç yanlarından biri ACIPAYAM yöresinin kendi öz evlatlarına olan tutkunluğunu göstermesidir. 
Ekteki fotoğrafta yer alan oy dağılımına dikkat ederseniz, Demokrat Parti Adayı, “Acıpayamlıyım oylar bana” diyen BAHA AKŞİT Acıpayam’dan 7072 (%45) oy almış, yine “Acıpayamlıyım oylar bana” diyerek Bağımsız Aday olan REŞAT AYDINLI 5922 (%37) oy almış. CHP’nin İthal Adayı CEMİL SAİT BARLAS ise sadece 2787 (%18) oy almış. 
Acıpayamlılar “Acıpayamlıyım oylar bana” diyerek seçime giren iki adaya toplam %82 oy verirken, kendilerine yabancı gördükleri ve hiç tanımadıkları Aday’a sadece %18 oy vermişler. 
(Bu anlatımdanj alınması gereken ders; 
ACIPAYAM’a, ACIPAYAMLI adaylara ve ACIPAYAMLI seçmenlere DİKKAT!... 
ACIPAYAMLILAR, kendi evlatlarına beklenen değeri veren partilere yükleniveriyorlar.) 

IMG-20230417-WA0004