Denizli'de faaliyet yürüten ve Ağaç-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Yonga Mobilya fabrikasında işçiler toplu sözleşme sürecindeki anlaşmazlık nedeniyle 9 Mayıs’ta greve çıktı. İşçiler grevlerinin 22'inci gününü geride bırakırken, Emek Partisi (EMEP) Denizli İl Örgütü greve destek için yazılı açıklama yayımladı. EMEP Denizli İl Başkanı Mehmet Kırgız imzasıyla yapılan açıklamada, “Yonga grevi Denizli işçisi için yol gösteriyor. Bu grevdeki kazanım, sendikalı sendikasız tüm işçilerin kazanımı olacak” denildi.

“FABRİKA YÖNETİMİ EYT’LİLERİ BAHANE ETTİ”

Çoğunluğun asgari ücretle çalıştığı fabrikada işçilerin insanca yaşayacak bir ücret talep ettiğini hatırlatan Kırgız, “Asgari ücretin üstüne yüzde 30 zam isteyen işçilere patron yüzde 18 zam teklif etti. Ocak ayında başlayan pazarlıklardan sonuç alınamadı. Ocak öncesi asgari ücrete göre yüzde 65, son asgari ücrete göre yüzde 30 zam isteyen işçiler, bu talebin dahi karşılanmamasına üzerine anayasal demokratik sendikal hakkını kullanarak greve çıktı” ifadelerini kullandı.

Patronun EYT bahanesini dile getiren Kırgız, “Grevle ilgili açıklama yayımlayan Yonga Mobilya AŞ, ihracattaki azalma ve emekli olan EYT'lilerin kıdem tazminatı ödemesini bahane ederek son teklifin üzerine çıkmayacağını duyurdu” dedi.

“İŞÇİLERİN TALEBİ KARŞILANSIN”

Fabrika yönetiminin uzlaşmaz tutumuna karşı tüm işçilerin birlikteliğine vurgu yapan Kırgız açıklamasında grevdeki bir işçinin şu ifadelerine yer verdi: "Biz işimizi hakkıyla yapıyoruz. Sonucunda hakkımızı istiyoruz. Zamanında 1055 lira gıda yardımı yapıldı hem işçilerle görüşmede hem toplantılarda sürekli bu hatırlatıldı. Sürekli başımıza kakmanın ne alemi var? İstediğimiz çok büyük zam da değil. Bu anlaşmayı kabul et işimize geri dönelim!”

İşçilerin sendikalarında örgütlenmesi ve kendi sınıf siyasetinde birleşmesi gerektiğinin altını çizen Kırgız, “Bu süreçte Denizli’deki tüm sendikalar da Yonga fabrikasındaki grevle dayanışma içinde olmalı. Patronlar alabildiğine örgütlü, işçiler örgütsüz. Son 20 yılda teşvik yağdırılan ‘Anadolu Kaplanı’ kentlerden biri Denizli. 230 bin sigortalı (ücretli) işçi çalışıyor. Sendikalı işçi sadece yüzde 8 oranı ile Denizli nüfusa oranla Türkiye’de en düşük sendikalaşma oranına sahip. Sendikasızlığın başkenti. Yüzde 0,02 oranında işçi için 45 işyerinde TİS var. İş cinayetlerinde de nüfusa oranla birinci, yüz binde 23,63 ölüm var” diyerek, sendikalaşmanın önemine dikkat çekti.

Bu grevdeki kazanımın Denizli’de sendikalı sendikasız tüm işçilerin kazananımı olacağını belirten Kırgız, Yonga işçisinin yalnız olmadığını ifade etti.