Ağaç-İş Sendikası ve Yonga Mobilya arasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca sendika 9 Mayıs'ta greve çıktı. Grevin ikinci gününde açıklama yayımlayan Yonga Mobilya AŞ, ihracattaki azalma ve emekli olan EYT'lilerin kıdem tazminatı ödemesini bahane ederek son teklifin üzerine çıkmayacağını duyurdu.

Yonga Mobilya AŞ açıklamasında, “Döviz kurlarının uzun süre sabit tutulması ile TL giderlerdeki anormal artışların karşılanması zorlaşmış, EYT yasası nedeniyle de aniden ortaya ek tazminat yükü çıkmıştır. İşletmemiz bu süreçte bu sıkıntıyı çalışanlarımıza hiçbir şekilde yansıtmamış, tüm sosyal haklarını, maaşlarını ve EYT'den emekli olan çalışanlarımızın tazminatlarını her zamanki gibi zamanında ve tam olarak ödemiştir” ifadelerini kullandı.

Ayrıca açıklamada 2022 yılında konuşulan rakamlar ile kafa karıştırmak isteyen fabrika yönetimi ocak ayında asgari ücrete yapılan zammı yok sayarak yüzde 30 rakamını zaten verdiklerini iddia etti. Açıklamada, son teklifin üzerine çıkılmayacağı belirtildi.

“SONUNA KADAR BURADAYIZ”

Ağaç-İş Sendikası Genel Başkanı Mürsel Taşci, Yonga Mobilya yönetiminin kafa karıştırma amacıyla yaptığı açıklamaya tepki gösterdi. Yonga Mobilya'nın yüzde 50'yi kabul ettiği iddiasını eleştiren Taşci, “Uzaktan kumandayla bu işler olmaz. Açık ve net 2022 aralık ayındaki brüt 6 bin 660 lira ücreti nereye getirmek istiyorlar. Ortalama ücretlerden bahsederken hangi tarih? 2022 aralık ayı mı, 2023 ocak ayı mı? Eğer 2023 ocak ayına yüzde 50 veriyorlarsa bugünden bitiririz o sözleşmeyi. Kamuoyunu bilgilendirmek istiyorlarsa açık seçik netini söylesinler” dedi.

Fabrikada çalışanların yüzde 90'ının asgari ücretle çalıştığını hatırlatan Taşci yönetimin son rakamın üzerine çıkmama söylemine karşın direnişten vazgeçmeyeceklerini ifade etti. Taşci, “Yalvaracak halimiz yok. O teklifin üzerine çıkmayacaklarsa biz direneceğiz. Bizim istediğimiz seviyeye gelmedikleri sürece bu grevin bitme şansı sıfır. Sendika olarak sonuna kadar buradayız” diye ekledi.

“GENEL MÜDÜR MAAŞINI AÇIKLASIN”

Ağaç-İş Sendikası Mali Sekreteri Hasan Doğan da yönetimin kıdem tazminatı hesabına ilişkin şunları söyledi; “EYT'den emekli olanlar yüzde 18'e göre biterse ödeyeceği tazminattan 30'a göre ödeyeceği tazminattan cebe atmak istiyor. EYT'den emekli olanlar eğer biz yüzde 30'a imza atarsak daha fazla tazminata hak kazanacak.”

Doğan, “Toplu iş sözleşmesi pazarlığına giren Genel Müdür maaşının primlerle birlikte ülkedeki maaş ortalamasının ne kadar üzerinde olduğunu lütfen açıklasın. İddia ediyorum ki cumhurbaşkanımızdan daha fazla maaş alıyor. İşçilere asgari ücretin yüzde 30 fazlasını çok gören bu kişinin geçim standardını öğrenmek istiyoruz. O da bu ülkenin evladı bu işçiler de bu ülkenin evladı. Biz grevdeyiz. Dün hükümetin açıklamış olduğu 15 bin artı yüzde 45, inanıyorum Yonga Mobilya'ya yol gösterecektir” ifadelerini kullandı.

EYT DERNEĞİ DE TEPKİ GÖSTERDİ

Yonga Mobilya AŞ açıklamasında EYT'lilerin bahane edilmesine Denizli EYT Derneği Başkanı Durmuş Kartal da tepki göstererek, “Patron o tazminatı Kredi Garanti Fonu'ndan ödeyecek. EYT'lileri bahane etmesin. Tazminat, emeklilik hakkı kazanan işçilerin hakkıdır. Grevdeki işçilere karşı kullanılmasını doğru bulmuyoruz. Tazminat alacak işçilerin de grevdeki Ağaç-İş üyesi Yonga Mobilya işçilerinin de yanındayız” dedi.