İşte Türkiye’nin dört bir yanından TBMM önünde seslerini duyurmaya gelen özel okul öğretmenlerinin haklarının teslimi için TBMM’ye sunulan yasa teklifinden öne çıkanlar:

EĞİTİMDEKİ ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 15.58’İ ÖZEL OKULLARDA ÇALIŞIYOR

Milli Eğitim Bakanlığı Milli Eğitim İstatistikleri – Örgün Eğitim 2022-2023 raporuna göre, ülkemizde 60 bin 734 resmi okulda 974 bin bin 488 öğretmen, 14 bin 281 özel okulda 179 bin 895 öğretmen çalışıyor. Toplamda ise ülkemizde 1 milyon 154 bin 383 öğretmen çalışıyor. Yani eğitim-öğretim faaliyetlerine katılan öğretmenlerin yüzde 15.58’i özel okullarda çalışıyor. Özlük hakları ve ücretlere bakıldığında; özel okullarda çalışan öğretmenler, resmi okullarda çalışan öğretmenlere kıyasla karşılaştıkları zorluklar, güvencesiz şekilde çalışma ortamı gibi başlıklarda pek çok orantısızlıkla başbaşa bırakılıyor. Kamuoyuna yansıyan örneklere göre, özel okullarda görev yapan öğretmenler, resmi okullarda çalışan meslektaşlarına göre oldukça düşük ücretlere mecbur bırakılıyor.

 

ÖZEL OKUL ÖĞRETMENLERİNİN HAKLARI TESLİM EDİLMELİ Özel okul öğretmenleri asgari ücret düzeyinde olan maaşlarının devlet okullarındaki meslektaşlarıyla eşitlenmesini talebiyle; Türkiye çapında kamusal alanda farklı zamanlarda defalarca yaşadıkları hak gasplarına dikkat çeken eylem ve açıklamalar gerçekleştiriyor. İlgili sendikalar; taban maaş başta olmak üzere düzenlemelerin zaruriyetine dikkat çekerken; özel okul öğretmenlerinin yaşadıkları sorunları “insanlık dışı çalışma saatleri ve bu saatlerin ödenmeyen ek ders ücretleri; ara tatil, yarı yıl tatili ve resmi tatillerde zorla ve baskıyla çalışma ve bunların ücretlerinin ödenmemesi; eksik yatan sigorta primleri ve bunun sonucunda sakat doğacak bir emeklilik yaşamı; açıkça işlenen bir suç olarak elden yatan maaşlar ve işsizlik kaygısı” olarak dile getiriyor.

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET İLKESİNİN UYGULANMAMASINDAN DOĞAN MAĞDURİYETLER ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NIN TEFTİŞ RAPORLARINDA 

Meslek grubunda “özel okul öğretmeni” - “devlet okulu öğretmeni” gibi bir kıyasın yapılması dahi izahtan vareste iken, 5580 Sayılı Özel Eğitim Kurumları Kanunu’nun 9’uncu maddesinin 2’nci fıkrası, 6528 Sayılı Kanun’un 14’üncü maddesi ile 2014 yılında yürürlükten kaldırılarak, özel okullarda yöneticilik ve eğitim-öğretim hizmeti yürüten öğretmenlerin, dengi resmi okullarda ödenen aylık ile sosyal yardım kapsamındaki ek ödeme tutarlarından az ücret alamayacağı düzenlemesi yürürlükten kaldırılmış durumda…

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET Özel okul öğretmenlerinin aleyhine sonuçlar doğuran, meslektaşları arasında eşit işe eşit ücret ilkesinin ihlal edildiği bu düzenleme, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın sonuç raporuna da yansımış ve ilgili yasal düzenlemenin kaldırılmış olmasının, özel okullarda çalışan öğretmenler için, özel okul sayısının da artmasına bağlı olarak bu kurumlarda ücret seviyesinin düşmesine ve ciddi uyuşmazlıkların doğmasına neden olduğu resmi kayıtlara girmiştir. Diğer bir anlatımla; kamu tarafından yapılan bir düzenlemenin ciddi uyuşmazlıkların doğmasına neden olduğunu yine kamu tespit etmiş ve kayıt altına almıştır.

Denizli OSB Yönetim Kurulu Başkanı Uslu hayatını kaybetti Denizli OSB Yönetim Kurulu Başkanı Uslu hayatını kaybetti

TABAN MAAŞ VE İYİLEŞTİRME İÇİN ÇAĞRI Kamu otoritesinin eğitim-öğretim üzerindeki düzenleyici işlemlerinin kamusal eğitimden vazgeçmeye evrildiğinin altını çizen TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca; “ticarileştirilen eğitim-öğretim sisteminde öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırılarak öğrenciler ve velilerin müşteri konumuna indirgenmesi kabul edilemez. Öğretmenlerin yaşadığı sorunlar çarpık eğitim-öğretim sistemine feda edilemez.” açıklamasını yaptı. 

Editör: Bülent Öztürk