Rusya'nın önde gelen muhaliflerinden olan ve bir süredir Sibirya'daki cezaevinde tutulan 47 yaşındaki Aleksey Navalni'nin şüpheli ölümü ile ilgili yeni iddialar gelmeye devam ediyor...

Cuma günü yaşamını yitiren Navalni'nin ailesine muhalefet liderinin cansız bedeninin gösterilmediği kaydedilirken ilk incelemelerde Navalni'nin bedeninde çürük izleri olduğu da açıklandı. 

Novaya Gazeta Europe'un haberine göre ceset üzerinde ilk incelemelerde bulunan doktorlar, Navalni'nin bedeninde çürük izleri olduğunu belirtti. Bir doktor, çürük izlerinin muhtemelen Navalni'nin geçirdiği nöbetten kaynaklandığını, ayrıca göğsünde kalp krizine işaret eden bir iz olduğunu söyledi.

Bir kaynak da, normalde hapishanede ölen kişilerin Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldığını ancak Navalni'nin bedeninin hastaneye götürüldüğünü kaydetti.

'ÖLÜM NEDENİNİ GİZLİYORLAR'

Rus yetkililer Navalni'nin şüpheli ölümünün "ani ölüm sendromundan" kaynaklandığını savunsa da ailesi ve muhalefet ünlü siyasetçinin Rus yönetimi tarafından öldürüldüğünü vurguluyor.

Navalni'nin cesedini almak için Sibirya'daki morga giden annesine beden üzerinde incelemelerin devam ettiği söylendi. Muhalif ismin cesedinin kayıplara karışması, Rus yönetiminin Navalni'nin gerçek ölüm nedenini gizlediği yönünde iddialara yol açmıştı.

Almanya'da zehirlenme şüphesiyle uzun süre hastanede yattıktan sonra Rusya'ya dönen Navalni, 2021'den bu yana hapishanede tutuluyordu. 

Biden’dan Rusya’ya, tutuklu gazeteci tehdidi: “Bedelini ödeteceğiz” Biden’dan Rusya’ya, tutuklu gazeteci tehdidi: “Bedelini ödeteceğiz”

Bugüne kadar Rusya lideri Vladimir Putin'i eleştiren çok sayıda muhalif isim şüpheli şekillerde hayatını kaybetmişti. Son olarak Putin'e karşı başarısız bir isyan başlatan paralı asker grubu Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin ağustosta bir uçak kazasında ölmüştü. 

GECE YARISI ARAÇLA KAÇIRDILAR

Öte yandan Rus muhalif medyasında yayınlanan görüntülerde Navalni'nin cansız bedenini taşıdığı iddia edilen bir resmi aracın görüntüsü de yer aldı. Eksi 30 santigrat derecede gece yarısı çekilen güvenlik kamerasına yansıyan görüntüler de tartışma yarattı. Bazı Putin karşıtları, Rusya'nın Navalni'nin cansız bedenini kaçırmaya çalıştığını söyledi.

Kamyonetin Rus şirket Ulyanovsky Avtomobilny Zavod isimli şirkete ait olduğu belirtilirken aracın iki polis aracı ve bir cezaevi aracıyla birlikte aynı konvoyda olduğuna da dikkat çekildi. Konvoyda ayrıca Rus istihbarat birimlerine ait bir araç olduğu da belirtildi.

Rus muhalif medyası Mediazone olayı, "Kharp'taki koloniye gelen Navalni'nin annesi ve avukatı Salekhard [bölge] morguna gönderildi. Ancak orada kendilerine Navalni'nin cesedinin gelmediği söylendi" şeklinde aktardı.

Navalni'nin basın sözcüsü Kira Yarmuş ise, "Sabah erken saatlerde Alexei'nin annesi ve avukatları morga geldi. Fakat içeri alınmadılar. Avukatlardan biri kelimenin tam anlamıyla ittirildi" dedi.