Türkiye’de modern doğaçlama tiyatronun öncüsü olarak kabul edilen Mahşer-i Cümbüş ekibi, Denizli Gençlik Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte genç tiyatrocularla bir araya gelerek doğaçlama tiyatro ve tiyatro sporu üzerine deneyimlerini paylaştı.
2001 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde kurulan Mahşer-i Cümbüş, geleneksel Türk tiyatrosundaki meddah ve orta oyunu gibi doğaçlama unsurlarını modern sahne anlayışıyla birleştirerek 25 yılı aşkın süredir sahne alıyor. Ekip, aynı zamanda Türkiye’de tiyatro sporu (doğaçlama tiyatro oyunları ligi) kavramını hayata geçiren ilk topluluk olma özelliğini taşıyor.
Denizli’de Doğaçlama Tiyatroya Yoğun İlgi
Denizli’de doğaçlama tiyatroya olan ilginin her geçen gün arttığını belirten Denizli Gençlik Merkezi Tiyatro Eğitmeni Hıdır Öğünç, bu alanda kentteki sayılı uygulamalardan birini hayata geçirdiklerini ifade etti. Mahşer-i Cümbüş’ün, Denizli’de faaliyet gösteren Pi Comedia Tiyatro Grubu ile gerçekleştirdiği söyleşide genç oyuncular, doğaçlama tekniklerini ustalarından dinleme fırsatı buldu.

Söyleşi boyunca Mahşer-i Cümbüş üyeleri, sahne deneyimlerinden örnekler vererek doğaçlamanın temel dinamiklerini, oyuncu reflekslerini ve seyirciyle kurulan etkileşimin önemini anlattı.
“Türk tiyatro tarihine bir tür hediye ettik”
Mahşer-i Cümbüş üyesi Yiğit Arı, ekibin 25 yıllık yolculuğunu değerlendirerek,
“Bizim için bu sürecin en kıymetli yanı, Türk tiyatrosunda bir türün doğuşuna ve yaygınlaşmasına vesile olmuş olmamız. Bugün doğaçlama tiyatro, izleyicisi olan güçlü bir tür haline geldi” dedi.
Ekibin bir diğer üyesi Özlem Türay ise doğaçlama tiyatronun, günümüzün interaktif ve hızlı iletişim dünyasıyla birebir örtüştüğüne dikkat çekerek, seyirciyle anlık bağ kurabilen bu türün gelecekte daha da yaygınlaşacağını vurguladı.
Denizli Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilen buluşma, genç tiyatrocular için hem ilham verici hem de öğretici bir deneyim olarak büyük ilgi gördü.






