Denizli Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Bayram, Çin vatandaşlarına getirilen vize muafiyetinin, Türkiye turizmiyle birlikte Pamukkale ve çevresiyle öne çıkan Denizli için yeni bir dönemin kapısını araladığını söyledi. Bayram, doğru stratejilerle Denizli’nin bu süreci avantaja çevirebileceğini vurguladı.

Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşlarına yönelik vize uygulamasında yapılan değişiklik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeyle Çin vatandaşları, turistik seyahatler ve transit geçişlerde Türkiye’ye vizesiz giriş yapabilecek. Bu kararın, son yıllarda büyüme ivmesi yakalayan Çin turizm pazarında Türkiye’ye olan ilgiyi daha da artırması bekleniyor.

Çin’den Türkiye’ye Uçuş Aramaları Katlandı

Vize muafiyetinin ardından uluslararası turizm verilerinde dikkat çekici artışlar yaşandığını belirten Prof. Dr. Murat Bayram, Çin’in en büyük çevrimiçi seyahat platformlarından Qunar verilerine dikkat çekti. Bayram, karar sonrası Türkiye’ye yönelik uçuş aramalarının kısa sürede üç kata kadar arttığını ifade etti.

Özellikle 15–23 Şubat 2026 tarihleri arasında kutlanacak ve dokuz gün sürecek olan Çin Bahar Bayramı (Çin Yeni Yılı) tatilinin bu ilgiyi daha da artıracağını belirten Bayram,
“Bu dönem, tarihteki en uzun Çin Yeni Yılı tatillerinden biri olacak. Türkiye, Çinli turistler için en cazip yurt dışı destinasyonlardan biri haline geldi” dedi.

İstanbul, Antalya ve İzmir’e Yoğun İlgi

Uluslararası verilere göre Çin şehirlerinden İstanbul’a yapılan uçuş aramaları bir haftada 3,2 kat arttı. Antalya ve İzmir’e yönelik aramalarda da ciddi yükselişler yaşandığını kaydeden Bayram, Türkiye’yi Yunanistan ve Mısır ile birleştiren kombine tur paketlerine olan ilginin yüzde 100’ün üzerinde arttığını vurguladı.

Coşkun: Basın Özgürlüğü Demokrasinin Temelidir
Coşkun: Basın Özgürlüğü Demokrasinin Temelidir
İçeriği Görüntüle

Bayram, Çinli ziyaretçi sayısındaki artışın resmi verilerle de desteklendiğini belirterek,
“2024 yılında Türkiye’yi ziyaret eden Çinli turist sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 65 artarak yaklaşık 410 bine ulaştı. Bu rakam, pandemi öncesi 2019’da kaydedilen 430 bin seviyesine oldukça yakın. Türkiye’nin Çin pazarı açısından kalıcı bir cazibe merkezi olduğu açıkça görülüyor” diye konuştu.

Denizli İçin Büyük Turizm Fırsatı

Pamukkale, Hierapolis ve termal turizm olanaklarıyla Denizli’nin zaten Çinli turistlerin radarında olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bayram, vize muafiyetinin bu ilgiyi daha nitelikli ve sürdürülebilir hale getirebileceğini belirtti. Bunun için planlı, hedef odaklı ve kültürel hassasiyetleri gözeten bir yaklaşım gerektiğini vurguladı.

Bayram, Denizli’nin Çin pazarında öne çıkması için şu önerilerde bulundu:

  • Pamukkale travertenlerinde özel fotoğraf noktaları

  • Antik tiyatrolarda “golden hour” çekimleri

  • Gece müzeciliği uygulamalarının yaygınlaştırılması

  • Termal turizmin Çin pazarına uygun şekilde konumlandırılması

Dijital Tanıtım ve Altyapı Şart

Çinli turistlere ulaşmada dijital pazarlamanın kritik öneme sahip olduğunu belirten Bayram, WeChat, Weibo, Douyin ve Xiaohongshu gibi Çin’e özgü sosyal medya platformlarında Denizli’nin görünürlüğünün artırılması gerektiğini söyledi.

Çinli turistlere vize muafiyeti Denizli turizmi hızlandıracak

Ayrıca hizmet altyapısının Çinli ziyaretçilerin beklentilerine uyarlanmasının artık bir zorunluluk olduğuna dikkat çeken Bayram, Çince bilgilendirme ve yönlendirmeler, WeChat Pay ve Alipay gibi ödeme sistemlerinin entegrasyonunun önemine vurgu yaptı.

“Denizli Çinli Turistler İçin Ana Durak Olabilir”

İş birliği modellerinin güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Murat Bayram, Türk ve Çinli tur operatörleri arasında ortak projeler geliştirilmesi, Çin’deki turizm fuarlarına aktif katılım sağlanması ve Trip.com, Fliggy, Klook gibi online seyahat platformlarında Denizli’nin daha görünür hale getirilmesinin büyük önem taşıdığını söyledi.

Bayram,
“Doğru strateji, etkili tanıtım ve kültürel hassasiyetlere uygun deneyim tasarımıyla Denizli, Çinli turistler için Türkiye’deki en önemli duraklardan biri haline gelebilir” ifadelerini kullandı.