Özel, Cumhuriyetimizin 100. Yılındaki seçimin önemini vurgulayıp, Cumhuriyetin kurucu babalarına, kurucu kadrolarına Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün iki büyük eserim dediği partinin 100’üncü yıl inancıyla, gece gündüz demeden çalıştık. 14 Mayıs Günü seçim sonuçları geldiğinde hepimiz çok büyük bir hayal kırıklığına uğradık. 14 Mayıs günü kolumuzu kaldıracak halimiz kalmamıştı. Bir tesellimiz 28 Mays’taki ikinci tur kalmıştı. Hep beraber son bir gayret koşturduk. Cumhuriyeti aşındıranlara, Cumhuriyetin kurucu kadrolarına husumet duyanlara bırakmayalım diye son bir gayret gitmedik il, ilçe bırakmadık. Ama 28 Mayıs günü bir kez daha umutlarımız tükendi” diye konuştu.

GELİN BU PARTİYİ HEP BİRLİKTE ŞAMPİYON YAPALIM

Sağlıklı bir özeleştiri yapmak, yaptığımız doğruları sürdürmek, ne yanlış yapıyorsak onu terk etmek, yürekleri yanmış insanlardan bir özürle, yüreği sizinle yanmış, genç kadroların yolunu açmakla başlamakla olacağını savunan Özel, “Yenilgiyi kabullenip gelecek için doğru bir yol haritası bulunması gerektiğini savundum. Ancak o dönemde genel merkezde kadroları değiştirip, genel başkana yakın kadroların, gene başkana seçimi kaybetmedik sadece kazanamadık diye farklı tanımlamalar getirdiler. Değişimle ilgili partinin tabanından ve halktan gelen sesleri duymamaları üzerine, bir değişim olmalı ama bir kişiyi bile kaybetmemeli ve aynı hataları tekrar etmemeli dedim. Ben Özgür Özel olarak, kaybedecek takımda santrafor olmak yerine şampiyon takımda, her mevkiye talibim. Özgür sen çok oynadı orta sahaya, çok yoruldun yedeğe, sen artık oynama top topla, top toplayıp getireyim. Yeter ki bu takımı şampiyon yapalım” şeklinde konuştu.

DEĞİŞİM SADECE KADROLARI DEĞİŞTİRMEKLE OLMAZ

Özel, “2 aylık süreçte partide görüşmem gereken herkesle görüştüm. İlçe kongrelerini takip ettim. İlçe başkanları ile, önceki milletvekillerimizle, partimizin önceki genel başkanları ile görüştüm. Her türlü fedakarlığa hazır olduğumu, her türlü iyi niyetin arkasında duracağımı ve bu partiyi değiştirmemiz ve güçlendirmemiz gerektiğini söyledim. Değişim kelimesine, umut yüklü kelimeye bazı bazı kesimler değersizleştirmek için saldırdılar. Değişimden sadece genel başkan değişimini kast etmek haksızlıktır. Genel başkan dursun, kadroları değiştirelim, değişimcileri değiştirelim, bir duralım, bir iki takviye yapalım aynı yöntemle yol alalım düşüncesi bu da partiye yapılacak en büyük haksızlık. Hele hele tüzük değiştirelim demek partiye yapılan en büyük haksızlık olur. Nerde duracağımızı bilelim, ne söyleyeceğimizi bilelim. Bunu partimize yakışır bir şekilde etkili bir kadro ile genç, dinamik, yeni dünya siyasetini takip eden, sosyal demokratların değişim şartlarını yakından bilen, partinin tarihini bilen altı okun anlamını bilen, altı okumuzu aşındırmadan değiştirebilecek kadrolarımızla 15 Eylül’de düşüncelerimizi partililerimizle paylaştık” dedi.

BİZ BU PARTİYİ DEĞİŞTİRECEĞİZ

CHP’nin nereden duracağını kendisi belirleyen, duracağı yere karar veren; gerisini geri kalana bırakan bir anlayışa geri dönmesi gerektiğini söyleyen Özel, “Ecevit’in, İnönü’nün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptığı gibi… Sürekli pozisyon değiştiren, kimliksizleşen, siyasetsizleşen ve başının üzerinde bir cam tavan olduğuna, onu aşamadığına inanmış, o yüzden sağdan desteklerle seçim kazanmaya çalışan… Sadece ittifak değil; sağdan danışmanlar ile CHP’lilerin hak ettiği koltukları sağdan gelenlere vererek, hatta 39 milletvekili diye söylediğimiz bu partinin evladının hakkını yedirten birtakım kararlarla CHP’nin ilerleyemeyeceğini gördük” şeklinde konuştu.

CHP ÖNCE NEREDE DURACAĞINI BİLECEK

CHP’nin  önce, nerede duracağını bilmesi gerektiğini söyleyen Özel, “CHP, altı ok nereyi tarif ediyorsa orada duracak. CHP nerede duracak? Emekçi nerede duruyorsa onun yanında duracak. CHP; çiftçinin, esnafın, emeklinin, ezilenin, kimsesizin… Gazi öyle dedi ya, ‘Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir…’ CHP kimsesizlerin yanında duracak. CHP, Recep Tayyip Erdoğan’ın dikey kesen siyasetine teslim olup sürekli oyunu onun istediği kurallar ile oynamayacak. Biz, bir farklılık bulalım. Üstünde tepinelim, toplumu ayrıştıralım. Öbür tarafı uzaklaştıralım, uzaklaşan kutbu şeytanlaştıralım, kendi arkamızı kalabalıklaştıralım diyen Recep Tayyip Erdoğan’ın; sağcılar ile solcular, Kürtler ve Türler, Aleviler ile Sünniler, milliler ve gayrı milliler deyip büyük parçayı kendince kendine alıp, kendi söylemini bizi mahkum edip, bize ittirdiği parçayı ittifak ile 50 artı 1 yapmaya çalışmak yerine o başın üstündeki yüzde 25’lik görünmez cam tavana ikna olup nasıl aşamıyorum demek yerine; dikine değil, enine kesen bir siyasetle yüzümüzü halka dönmeye mecburuz.” diye konuştu.

YÜZÜMÜZÜ HALKA DÖNELİM

Özel, “Ben size; Recep Tayyip Erdoğan’ın karşısına geçerim, ondan daha çok bağırırım,ondan daha çok demagoji yaparım değil, Recep Tayyip Erdoğan’ı arkada bırakalım yüzümüzü halka dönelim, yönümüzü sola dönelim, iktidara hep beraber gelelim demek için buradayım.Tayyip Erdoğan’ın kandırdığından daha çok insan kandırarak iktidar olabiliriz, bunu da biz bilmeyiz, sağdan danışmanları toplayalım, onları masanın başına oturtalım, örgütü bir kenarda bırakalım diyen bir anlayışa karşı; gelin arkadaşlar Tayyip Erdoğan’ın ne yaptığı ile ilgilenmeyelim; sokağı, tarlayı, kahvehaneyi, fabrikayı, mahalleyi bilen sizsiniz, siz örgütünüze, örgütünüz genel merkezinize, yönetim kademelerinde kimi görmek istiyorsa getirelim masaya oturtalım, görelim bakalım” dedi.

BEN SİZE MUCİZE VAAT ETMİYORUM

Özel, “Kendi inancından güç alıp, laikliği aslanlar gibi savunan bir CHP olsun.Ben size, mucizeler vaat etmiyorum. Ben size bizim akıl edemediklerimizi akıl edeceğini sandığımız kerameti kendinden menkul danışmanları vaat etmiyorum. Ben size, örgütüne kulak verecek, sokağa önem verecek, siyaseti soldan kuracak, halkın gözünün içine bakacak, koşacak terleyecek, il başkanının bir çayını içmeden kanaat önderleri toplantısına gitmeyecek, bir ilde çalışıp, işini bitirdikten sonra il binasında, baba evinde bir kahve içmeden o şehri terk etmeyecek, örgütü gözünün bebeği gibi sakınacak bir genel başkan vaat ediyorum” dedi.

BEN SİZE TÜRKİYE’YE UMUT OLACAK DEĞİŞİM VAAT EDİYORUM

Yönetiminde genç dinamik milletvekilleri PM üyelerini göreceklerini söyleyerek partililere seslenen Özel, “Ben size seçim akşamları ışıkları erkenden kapanan değil, sabaha kadar yanan, önünde kalabalıktan içeri girilmeyen, önünde davullar çalınan seçim akşamlarını vaat ediyorum. Biz partiyi değiştireceğiz. Partideki değişim partiye umut, Türkiye’ye umut olacak” şeklinde konuştu.31 Mart’ta; sizlerin belirlediği, örgütümüzün belirlediği isimlerle hep birlikte çalışarak, koşarak parti tarihinin en büyük başarısını elde edebiliriz, bu örgüt artık kaybetmek istemiyor” dedi.

GAZETECİ MUHABİR / OSMAN BERKİN YARDIM