Denizli’nin kiraz deposu Honaz’da bu yıl alım fiyatlarının düşmesi nedeniyle zor günler geçiren kiraz üreticilerine destek vermek amacıyla, Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek ve CHP Denizli İl Başkanı Ali Osman Horzum basın açıklaması düzenledi. Üreticiler, bir firmanın alım ücretini 150 liradan 80 liraya düşürmesine sert tepki gösterdi. Bu yıl 6 bin ton rekolteye sahip olan kiraz, başlangıçta 190 liradan alıcı bulsa da zamanla 150 liraya, ardından 80 liraya kadar düştü. Başkan Kepenek, kiraz borsası ve kooperatif kurma önerisi ile çiftçilerin yanında olduklarını belirtti.

“En Zor Günlerimizi Yaşıyoruz”
“Kiraz sezonunun en acı dönemindeyiz” diyen Başkan Kepenek, “Dün 150 TL olan kiraz ihracat fiyatı bugün 80 TL’ye düştü. Çiftçilerimiz bu süreçte bir açıklama bekliyor. Bir yıllık emeklerinin nasıl bu kadar kolay heba edilebildiğini görmek zorunda kalıyorlar” ifadelerini kullandı.

Araç sahipleri dikkat! Artık e-Devlet'ten yapılabilecek: HGS kullanıcılarına plaka güncelleme hizmeti Araç sahipleri dikkat! Artık e-Devlet'ten yapılabilecek: HGS kullanıcılarına plaka güncelleme hizmeti

“Hızlı Bir Çözüm Bulmalıyız”
Alıcı firmaların toplantıya katılmadığını belirten Kepenek, “Firmalarımızdan sadece bir kişi toplantıya katıldı. Bu havuzda üretici de var, komisyoncu da var, ihracatçı da var. En çok emek veren çiftçi, en büyük zararı gören yine çiftçi. Artık buna bir dur demenin zamanı geldi. Firmalar bize açıklama yapacaklarını söylediler ama bugün buraya gelmediler. Sorunun çözümü için hızlı bir dönüşüme girmemiz gerekiyor” dedi.

“Maliyetlerimiz Düşürülse, Biz de Uygun Fiyata Satmak İsteriz”
Kepenek, “Ne yapacağımıza karar vereceğiz. Yakında tüm üreticilerimiz ile bir toplantı gerçekleştireceğiz. Ben de bir kiraz üreticisiyim. Elbette firmalara ihtiyacımız var. Elbette bizim ürünümüzü onlar pazarlıyor. Ama yarın dükkânı kapatıp gitsek, bize sahip çıkacak bir tane yetkili yok. Bize sahip çıkacak bir hükümet yok. Tarım politikası yok. Yunanistan’da kiraz daha ucuza gidiyormuş. Böyle bir şey varsa bize yol gösterip önlem almamıza yardım edin. Bugün 800 liraya bir traktörün deposunun yarısı bile dolmuyor. Maliyetlerimiz düşürüldüğünde biz de daha uygun fiyata satmak isteriz” şeklinde konuştu.

“Bir yıllık emek bir anda yok oluyor”
Kooperatifleşme yoluna gitmeleri gerektiğini vurgulayan Kepenek, “Honaz olarak, kooperatif kurarak ve kooperatif üzerinden ihracat yaparak taban fiyat belirlememiz gerekiyor. Kiraz üreticilerimizi hükümetin koruması altına almalıyız. İhracatımızı onların gözetiminde yapmalıyız. Bir günde 150 liralık hayali ile kasalarını dolduran üreticimiz nasıl 80 TL'lik gerçekle karşı karşıya bırakılabilir? Bir yıllık emek bir anda yok oluyor. Kiraz hasadı 10 gün içinde tamamlanacak ve 15 gün sonra gelecek yılın hazırlıklarına başlayacağız. Sahipsiziz arkadaşlar, sahipsiziz!” dedi.

Editör: Bülent Öztürk