Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Avdan mahallesinde 2 yıl önce termik santral kurulmak istenmişti. Yöre halkının hukuki mücadelesi ile proje karar iptal edildi. Yöre halkı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile yayınlanan Açık Ocak Kömür İşletmeciliği Kapasite Artışı Kararnamesi ile bir kez daha haklarını aramaya başladı. Cumhurbaşkanlığı Kararı’nı mahkemeye taşıyan Tavaslılar, henüz karar çıkmadan başlayan kazı çalışmalarını protesto etmek için yürüyüş ve basın açıklaması yaptı.

İşte Avdan Platformu basın açıklaması;

Tavas-Avdan bölgesinde önce termik santral kurulması için girişimde bulunuldu olmadı, sonra açık kömür işletmesi için çed raporu almak istendi olmadı, son olarak da bir gece cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkartarak acele kamulaştırma kararı verildi.

Bu kamulaştırma gerçekleşirse zeytinlikler ve tarım alanları tamamen kömüre feda edilecek. Kamulaştırma işleminin Avdan’da tarımı tamamen bitireceği gerçektir. Tarım ile geçimini sağlayan yöre halkı bölgede barınamaz hale gelecek, bölge halkının tarımsal faaliyetinden dolaylı olarak faydalanan diğer sosyal ve ekonomik ilişkiler zarar görecektir. Yerleşim yerlerinin hemen bitişiğinde açılacak olan bu maden nedeniyle, Avdan Mahallesinde yaşama imkânı kalmayacaktır. Bir yerleşim yerinin kökten kaybolması ve buradaki sosyal ve ekonomik varlığın yok olması nedeniyle kamu yararından söz edilemez.

Bölgede son yıllarda giderek artan miktarlarda zeytin üreticiliğine yöneliş vardır. Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 km mesafede zeytinyağı fabrikası hariç, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Kamulaştırma alanlarının içinde zeytinlikler vardır.

Acele kamulaştırılan alanların etrafında çok sayıda sit alanı bulunmaktadır. Kömür madeni yapılması planlanan alanlara çok yakın bulunan Beyağaç Kartal Gölü ve çevresi Orman Bakanlığı tarafından koruma alanı olarak ilan edildiği gibi, Türkiye’nin en yaşlı karaçam ormanı da burada bulunmaktadır. Kamulaştırma kararına karşı çıkarak tarihimize, kültürümüze sahip çıkıyoruz.

Danıştay’da açılan iptal davalarının sonuçlarına beklemek sizin hukuksuz bir şekilde Avdan bölgesinde kepçe ve kamyonlar ile çalışmalar ve hareketlilik başlamıştır. Geleceğimize sahip çıkmak için bu yapılanlara sessiz kalmayacağız.

Avdan, yeraltı su kaynaklarıyla, ormanlık alanlarıyla, verimli topraklarıyla ve zeytinlikleriyle Denizli’nin en ciddi gelir kaynaklarından birisidir. Bu toprakların üstü, altından daha zengindir. Bu sorun sadece Avdan’ın sorunu değildir. Tüm Denizli halkını çocuklarımızın geleceği için doğamıza, çevremize, havamıza, suyumuza sahip çıkmak için mücadeleye davet ediyoruz.

Son olarak da bölgedeki yerel yönetim sorumlularını, bölgenin tüm milletvekillerini bu kararın değiştirilmesi, Avdan topraklarının, yeniden tarım yapılabilir alanlar olarak devam edebilmesi için göreve çağırıyoruz.

TAVAS OVASINA KALE OVASINA TARIMA VE GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKALIM