Denizli’nin Pamukkale ilçesinde, 3+1 dairesini aylık 35 bin TL bedelle kiraya vermek isteyen bir ev sahibi, ilan sitesinde paylaştığı 3 sayfalık ve 26 maddeden oluşan kriter listesiyle gündeme geldi. İlanda yer alan detaylı ve katı şartlar, kiracı adayları ve vatandaşlar tarafından “aşırı kuralcı” bulunarak tepki çekti.

İlan metninde; dairenin yalnızca resmi nikâhlı ailelere kiraya verileceği, en az bir aile ferdinin memur olması gerektiği ve en fazla bir çocuklu ailelerin kabul edileceği şartları yer aldı. Ev içerisinde sigara içilmesinin kesinlikle yasak olduğu vurgulanırken, mutfak tezgâhında kirli bulaşık bırakılmaması, tezgâhın ıslak tutulmaması gibi ayrıntılı maddeler de dikkat çekti.

Ev 50 Günde Bir Kontrol Edilecek”

İlanda ayrıca; evde kullanılacak tüm eşyaların ayaklarında zemini korumak amacıyla keçe bulunması, eşyalar ile duvar arasında boşluk bırakılması ve evin her 50 günde bir, kiracının uygunluğunda 15 dakika süreyle kontrol edileceği belirtildi. Bu maddeler, sosyal medyada geniş yankı uyandırdı.

“Bu Kadar Baskıcı Şartlar Yanlış”

Kendisi de kiralık daireleri olduğunu belirten Mustafa Nak, bu tür uygulamaların doğru olmadığını ifade ederek,

“Kiracı parasını veriyorsa her alanda kısıtlayamazsın. Elbette kavga, gürültü olmasın gibi temel kurallar olabilir ama bu kadar detaylı ve baskıcı şartlar çok yanlış. Benim de evlerim var, hiç böyle kurallar koymadım. Herkes kimseyi rahatsız etmeden yaşamalı” dedi.

Şahin Tin'den Mesaj  DEMİOSB İçin Kararlıyız
Şahin Tin'den Mesaj DEMİOSB İçin Kararlıyız
İçeriği Görüntüle

Kiracısını her 50 günde kontrol etmek isteyen ev sahibinden 3 sayfalık sıra dışı kriter listesi

Emlakçılardan Dikkat Çeken Yorum

Denizli Ticaret Odası Meclis Divan Katibi ve emlak ofisi sahibi Volkan Gürsoy ise ilanı şaşkınlıkla karşıladıklarını belirterek şu değerlendirmede bulundu:

“Serbest piyasa şartlarında, Kat Mülkiyeti Kanunu’nu aşmamak kaydıyla mal sahibi bazı taleplerde bulunabilir. Ancak bu ilandaki şartların, mal sahibinin geçmişte yaşadığı olumsuz tecrübelerden kaynaklandığını düşünüyoruz. Günümüzde hem kiracı hem de ev sahibi kendini güvence altına almaya çalışıyor. Bu tür sorunlar, güncel sözleşmelerle ya da yetki belgeli emlak firmaları aracılığıyla büyük ölçüde önlenebilir. Talihsiz bir durum ve şehrimizin bu şekilde gündeme gelmesini istemeyiz.”

Kiracı–Ev Sahibi Tartışmaları Yeniden Gündemde

Söz konusu ilan, Türkiye genelinde devam eden kiracı–ev sahibi anlaşmazmalarını bir kez daha gündeme taşırken, kısa sürede sosyal medyada binlerce yorum aldı.