Denizli’de etkili olan bahar yağışları doğayı canlandırırken, arıcılık sektörüne de umut verdi. Çiçek çeşitliliğinin artması ve doğadaki nektar akımının güçlenmesiyle birlikte arılarda yoğun şekilde oğul verme dönemi başladı. Arıcılar, bu yıl sezonun oldukça bereketli geçmesini bekliyor.
“Arılarımız Bu Yıl Doğal Olarak Çoğalıyor”
Denizli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Buldanlı arıcı Hakan Aytekin, geçtiğimiz yıl kuraklık nedeniyle arıların yeterince gelişemediğini ancak bu yıl yağışların etkisiyle kolonilerde ciddi hareketlilik yaşandığını söyledi.
Eşiyle birlikte arıcılık yaptığını belirten Aytekin, baharla birlikte hem doğanın hem de arıların canlandığını ifade ederek, oğul verme olayının bu yıl oldukça yoğun görüldüğünü dile getirdi.
“Geçen Yıl 300 Koloniden Sadece 7-8’i Oğul Verdi”
Buldan başta olmak üzere Türkiye’nin birçok bölgesinde yağışların etkili olduğunu söyleyen Aytekin, doğadaki çiçeklenmenin arılar için güçlü bir nektar ve polen kaynağı oluşturduğunu belirtti.
Aytekin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Geçen yıl uygun ortam olmadığı için 300’ün üzerindeki koloniden sadece 7-8 tanesi oğul verdi. Bu yıl ise kolonilerimizin neredeyse tamamı oğul verme eğilimine girdi. Arılar dışarıda nektar ve poleni gördüğü zaman doğal olarak çoğalıyor. Doğada akım olmazsa arı oğul vermez.”
“Arının Bölmesini Daha Sağlıklı Buluyoruz”
Geleneksel yöntemlerle arıcılık yaptıklarını vurgulayan Hakan Aytekin, arıların kendi doğalarıyla çoğalmasının daha sağlıklı olduğunu savundu.
Aytekin, “Biz insan eliyle bölmektense arıların kendilerini bölmelerini daha sağlıklı buluyoruz. Arının yaptığı bölmeyi hiçbir arıcı yapamaz. Hayvanlar tamamen içgüdüleriyle hareket ediyor” dedi.
Arıcılardan Bereketli Sezon Temennisi
Kış döneminde yaşanan koloni kayıplarını yeni oğullarla telafi etmeye başladıklarını belirten Aytekin, 2026 arıcılık sezonunun tüm üreticiler için verimli geçmesini temenni etti.






