Turkcell dün gece çalışanlarına bir mesaj yayınladı. Mesajda seçimin yapıldığı haftasonunda, çalışanların binaya ve networke girişi yasaklanıyor. Bu mesaj sabah saatlerinde sosyal medyada yayılmaya başladı. Çünkü, hassas bir seçime giderken, soru şu; "Neden?"

Çünkü aşağıda gördüğünüz mesaj "teknik altyapı çalışmaları" diyor. Yani Turkcell yılın 52 haftasının arasında, teknik altyapı çalışması yapmak için, bula bula seçim haftasını mı buluyor? Hele böyle bir hassas seçim varken, teknik altyapı çalışmasını önceki haftalarda çoktan tamamlaması gerekmiyor mu?

Kent 20 Haber Canlı Yayın Kent 20 Haber Canlı Yayın

Operatörlere sorduk; siz yapıyor musunuz? Neden?

Turkcell içinde yayınlanan bu mesaj akşam saatlerinde bir arkadaşım tarafından bana gönderildi. Ama mesajı ilk defa görmüyorum. Turkcell kendisinin de söylediği ve benim 2009 seçimlerinden beri fark ettiğim gibi bunu her seçimde yapıyor. Bundan daha önce 2 farklı yazımda bahsetmiştim. Örneğin, 2021'de yazdığım "2023 Seçimi (ya da erken seçimi) Yaklaşırken" başlıklı yazımda şöyle yer alıyor :

"Buna karşılık AKPnin teknolojinin önemini çok erken fark ettikleri düşüncesindeyim. 2009 seçimlerinde arayan bir arkadaşım, tuhaf bir durumdan bahsetmişti. Zamanın Turkcell yönetimi seçimin olduğu hafta sonunda çalışanların, Turkcellin o zaman Tepebaşı’nda olan binasına gelmesini de, şirket içi networke girmesini de yasaklamıştı. Bu olay bir sonraki seçimde de tekrarlandı. Konuyu araştırdık ama 2-3 kişinin dışındakilere kapatılmıştı. Ama yorumlara bakarsanız, AKP Turkcellin şebekesini seçim takibinde ve belki de anlık aksiyon almakta kullanmıştı."

Akşam arkadaşım bu mesajı gönderince, saat 21 küsurda Turkcell'e soru gönderdim. Tek sorum şöyleydi;

"Ekteki mesajı 2007'deki seçimden itibaren bir çok seçimde çalışanlar raporladılar.  Acaba Turkcell her seferinde seçimin olduğu hafta sonlarında ne tür bir nedenle personeline

  1. Binaya girişi
  2. VPN ile bağlantıyı yasaklıyor?

Aynı soruyu Vodafone ve Türk Telekom'a da, "sizde seçim hafta sonunda böyle bir uygulama var mı?" diyerek gönderdim.

Vodafone cevap vermeyerek "Aman beni bulaştırmayın" mı diyor?

Vodafone, konudan uzak durmayı tercih etti. Yani cevaben, "Evet yasaklıyoruz", ya da "Hayır yasaklamıyoruz" demedi. Bu  yaklaşım size ne anlatıyor?

Gayri resmi aldığım bilgiye göre, Vodafone bu hafta sonu böyle bir uygulama yapmıyor. Eğer gerçekten böyleyse, basitçe "hayır bizde uygulama yok" diyebilirlerdi ama demediler. Cevap vermeyerek, Turkcell'de olan biten konusunda şüphe duygusu yaratmış oluyorlar. Cevap vermiyor olmaları; "aman bizi bulaştırmayın, bir şeyler oluyor işte" gibilerinden bir cevap izlenimi vermiyor mu?

Türk Telekom; "Seçim günü güvenlik prosedürlerimiz sürecektir"

Türk Telekom da, ilginçtir, ne "evet", ne "hayır" cevabı vermedi. Üstelik ısrar ettim. Yani aşağıda gördüğünüz cevap tarafıma iletildiğinde, "bu tamam, ama hafta sonu binaya ve networkünüze çalışanlarınızın girişine izin veriyor musunuz?" diye yineleyerek sordum. Ama aldığım cevap "cevabımız bu şekilde" ile kaldı.

"Ulusal ve Uluslararası standartlar kapsamında kısmında belirtmeye çalıştığımız gibi; Çalışanlarımız mesai içi ve dışı çalışma süreçlerindeki belirlenen standartları kapsamında seçim gününde de ilgili güvenlik prosedürlerimiz çerçevesinde çalışmalarına devam edebileceklerdir."

Bu cevap da enteresan ve kafada bir sürü soruya yol açıyor. Oysa soru son derece kolay ; "evet çalışanlarımıza binaya ve networke girişi yasakladık" ya da "hayır yasaklamadık". O kadar. Ama onun yerine, Türk Telekom da cevap vermeyerek, hem kendileri, hem de Turkcell'in bu açıklaması konusunda şüphe yaratıyor.

Turkcell'in Açıklamaları

Turkcell'in başka gazetecilere yaptığı açıklamalara bakalım; Halktv.com.tr'den Seyhan Avşar'a konuşan Turkcell CEO'su Murat Erkan şöyle demiş;

Plazada internet mi olur? Plazaya insan girmemesiyle internet ya telefon iletişimi kesilir mi? Plazayı kapatmasak da internet kesilip yavaşlatılabilir. İki gün boyunca altyapı ile ilgili teknik ekibimiz ofiste çalışacak.

VPN bağlantısı bizim kendi dahili şebekemize bizim ekiplerimizin bağlanması demek. Teknik çalışma yapılırken dışardan arkadaşlarımızın VPNye erişememesi gerekiyor. Türkiyede interneti sadece Turkcell sağlamıyor. Türkiyenin Turkcelli olarak daha önceki seçimlerde de aynı uygulamaları yaptık. Süreci çok hassas yönetiyoruz. Allah korusun bu internet… "

Ama bizim işimiz erişimin kopmaması. Çok iddialı bir cümle ama Turkcell interneti çökmez. Teknoloji işinde mutlaka aksilikler olur biz onlar olmasın diye bu çalışmaları yapıyoruz. Daha önceki seçimde de bu çalışmayı yaptık.Turkcell ile ilgili bir sorun oldu mu? Olmadı. Biz bu seçimin tarafı değiliz. Birçok kuruma partilere, kamu kuruluşlarına hizmet veriyoruz”

Murat Erkan gayet uzun açıklama yapmış, güzel. Ama bu açıklamanın içinde, teknik altyapı çalışmalarının neden seçim haftasına denk geldiğine dair bir ifadeyi ben göremiyorum. 51 hafta çuvala mı girdi? NEDEN SEÇİM HAFTASI? Seçim hafta sonunda acaba hangi altyapı çalışması var; bazı baz istasyonları devreden çıkarılma çalışması mı yapılıyor, şebeke yavaşlatılması mı deneniyor, hatta başka şeyler mi var? Bu insanlar en azından şaibe olmasın diye bu çalışmayı ertelemeyi düşünemeyecek kişiler midir ? Elbette hayır.

Gazete Pencereye açıklama yapan bir kaynak şöyle demiş :

"Milyonlarca abonenin kişisel bilgilerini saklayan şirket, seçimde herhangi bir spekülasyon yaşanmaması adına bu uygulamayı hayata geçiriyor"

Yani Turkcell'in seçim hafta sonunda, kişisel verilerimizi koruduğu spekülasyon neymiş, merak ettik doğrusu.

Turkcell’den gelen resmi açıklama da şu şekilde:

“Özellikle iletişim yoğunluğunun arttığı seçim gibi dönemlerde sağlıklı iletişim sağlanması ve iletişim altyapısının sürdürülebilirliği amacıyla önlemler alınması gerektiği hepimizin bildiği bir husustur. Bugün sosyal medyaya yansıyan mesajın kaynağı, Turkcell çalışanlarına yönelik olarak yapılan şirket içi bilgilendirme notundan ibarettir. Geçmiş yıllarda her seçim döneminde rutin olarak yapıldığı gibi bahsi geçen çalışma, Turkcellin seçim günü tüm ülkeye sağlıklı ve kesintisiz iletişim hizmeti verebilmesi için teknik altyapının güçlendirilmesini, kötü niyetli erişimlerin engellemesini ve bilişim altyapılarına yönelik güvenlik tedbirlerini alınması gerekliliği amacıyla yapılmıştır. Seçim gecesi görevli ve yetkili olmayan Turkcell çalışanlarının herhangi bir aksaklığa veya olumsuzluğa neden olmaması hedeflenmektedir. Müşterilerimizi etkileyen herhangi bir durum söz konusu değildir.”

Bu açıklamayı okuyan bazı siber güvenlikçiler, şu soruyu da sordu; "Turkcell kendi çalışanlarına mı güvenmiyor?"

Track Recording olmadan network yavaşlatma mı yapılıyor?

Geçmişte Turkcell'de çalışan bir teknik kişi ile görüştüm; kaynağım, track recording olmadan (yani loglara kayıt edilmeden) networkün yavaşlatılabileceği gibi bir yorum yaptı. Anlayacağınız seçim sonuçlarının aktarımının yavaşlatılması gibi bir çalışma mümkünmüş. Bu nedenle seçim güvenliği kapsamında, sadece sandık başlarının değil, bu 3 operatörün network yönetim merkezinde de gözlemci bulunması önemli gibi gözüküyor. Hukukçuların (hatta belki savcıların) ve partileri bu yönetim odalarında temsilci bulundurmalarını tavsiye ediyoruz.

Sualler

 Yani şimdi Turkcell'in bu hareketine de seçim güvenliği açısından bir sıkıntı yaratıyor mu diye bakıyorum. Bütün bu incelemelerin sonucunda ise, açıklanması ve cevaplanması gereken suallerim şunlar;

  1. Bugün kamuoyuna yansıdığı kadarıyla Turkcell'in çalışanlarına Cuma akşamdan Pazartesi sabahına kadar hem binalara girmemesi hem de VPN ile sisteme erişmemesi konusunda bir talimat verdiği görülüyor; Bu gelişme üzerine gerek Turkcell, gerekse de Türk Telekom ve Vodafone'a benzer sorular ya Turkcell sorulara tatmin edici cevap vermiyor. Ama Türk Telekom ve Vodafone da soruları yanıtlamadan genel geçer cevaplarla geçiştirmeye çalışıyor. İletişim altyapısında görevli üç operatörün bu şekilde kafasını kuma gömmesi nedeniyle basit soru işaretleri, ciddi şüphelere dönüşmüş durumda. Dolayısıyla; En temel soru şu: Bu operatörler bir şey mi saklamaktadır? Bu konuyu biz 80 kusur milyon abonelerine açıklamak zorundalar.
  2. Tabi ki, bir operatörün, teknik alt yapı çalışması yapması ve bu çalışma sırasında bazı önlemler alması normaldir, ama bu 5 yılda bir yapılan seçimin olduğu hafta sonuna gelmesi tesadüf müdür? Madem bugüne denk geldi, bu alt yapı çalışması neye ilişkin? Neden bu çalışma sırasında çalışanlar sistem ve bina dışında tutuluyor? Çalışanlara karşı bir güvensizlik mi söz konusu?
  3. Seçim dönemi yapılacak olan bu altyapı çalışması tüm Türkiye'yi ilgilendirdiği için, Turkcell neden sadece çalışanlara açıklama yaptı da, kamuoyuna açıklama yapmadı?
  4. Ayrıca bu sadece Türkiye ile sınırlı değil. Turkcell'in, ABD'de kota olduğu düşünülürse, SEC'e ve SPK'ya konuyla ilgili bir özel durum açıklaması yaptı mı, yapacak mı (bu yazının yayına verildiği 12 mayıs 2023, 18:40 itibariyle açıklama yoktu)?
  5. Bu şaibeleri ortadan kaldırmak için sandıklarda temsilci bulundurma hakkı olan partilerden birer teknik, birer de hukukçu uzmanı bu çalışmalara gözetim için çağırmaları gerekmiyor mu?

Turkcell hisseleri borsa da düşüş yaşadı

Bu açıklamalar sanırım bizim gibi, bir çok insanı ikna etmedi ki, arkasından borsada Turkcell hisselerinde düşüş meydana geldi ve sert satışlar nedeniyle devre kesildi ;