Denizli Büyükşehir Belediyesi, parkinson hastalarının yaşam kalitesini artırmak ve toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla önemli bir projeyi hayata geçirdi. Engelsiz Spor ve Yaşam Merkezi’nde düzenlenen lansmanla tanıtılan “Parkinson Egzersiz Destek Programı”, bilimsel temellere dayanan özel bir rehabilitasyon sürecini kapsıyor.

“ParkinSon değil başlangıç” temasıyla başlatılan program, belediyenin Gençlik ve Spor Hizmetleri ile Kadın ve Aile Hizmetleri daire başkanlıklarının koordinasyonunda yürütülecek. Uzman nörologlar, fizyoterapistler ve spor eğitmenlerinin eşliğinde gerçekleştirilecek egzersizlerle hastaların fiziksel hareketliliğinin artırılması, denge ve koordinasyon becerilerinin geliştirilmesi hedefleniyor.
Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Ayşe Sarıkaya, sporun iyileştirici gücünü hastalarla buluşturduklarını belirterek, bu programla fiziksel gelişimin yanı sıra yaşam kalitesinin de artırılacağını ifade etti. Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şenay Polatır ise projenin sosyal boyutuna dikkat çekerek, hastalar için güçlü bir dayanışma ağı oluşturmayı amaçladıklarını vurguladı.

Programın tıbbi önemine değinen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Göksemin Demir, parkinson tedavisinde ilaç kadar düzenli egzersizin de kritik rol oynadığını belirterek, multidisipliner yaklaşımın hastalığın etkilerini azaltmada büyük katkı sağlayacağını söyledi.
Lansmanda ayrıca yoga ve pilates branşlarından örneklerin sunulduğu egzersiz demonstrasyonu gerçekleştirildi. Uzman eğitmenler eşliğinde yapılan uygulamalar, katılımcılara hareket kabiliyetini artırma ve kas gücünü geliştirme konusunda önemli motivasyon sağladı. Programın düzenli eğitim seansları ve takip süreçleriyle devam edeceği, Denizli’de parkinson hastalarının yaşam standartlarına önemli katkılar sunmasının hedeflendiği belirtildi.





