Ankara’da “Okul Öncesi Dönem Çocuk Edebiyatı Zirvesi” Yoğun Katılımla Gerçekleşti
Etimesgut İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü ve “100 Güne 100 Kitap” Projesi iş birliğiyle düzenlenen “Okul Öncesi Dönem Çocuk Edebiyatı Zirvesi”, 24 Mayıs 2025’te Ankara ABC Okulları’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Türkiye’nin dört bir yanından gelen bini aşkın katılımcı ile gerçekleşen zirve, okul öncesi dönemde nitelikli çocuk edebiyatının önemine dikkat çekti.
Katılımcıların, Cumartesi günü farklı illerden kendi imkânlarıyla zirveye gelmesi, etkinliğe duyulan ilginin ve çocuk edebiyatı alanındaki farkındalığın önemli bir göstergesi oldu.
Denizli’den Güçlü Katılım
Denizli’den de zirveye geniş katılım sağlandı. Pamukkale ilçesinden Hasan Veli Üğür Anaokulu öğretmenleri Ebru Öztürk ve Çiğdem Kıyak; Hüsamettin Kulaklı Anaokulu’ndan Emel Cengiz Şayan ve Elvan Yatkın; Akhan Şehit Doğan Acar Ortaokulu Anasınıfı öğretmeni Neslihan Peksöz “İyi Örnekler Poster Sunumu” ile yer aldı. Çivril ilçesinden Hülya Çarkı ve Kale ilçesinden Zeynep Pişkin de katılım sağlayan öğretmenler arasındaydı.
Uzman İsimlerden İlham Veren Konuşmalar
Zirvede; Prof. Dr. Sedat Sever, Prof. Dr. Özgül Polat, Prof. Dr. Nalan Kuru, Doç. Dr. Nihan Feyman Gök, yazar Ayşegül Dede, yazar Gülşah Yemen, araştırmacı-koleksiyoner Yıldıray Lise, yazar Şermin Yaşar, Lokum Dergi temsilcisi Seden Erkan Bayrak ve editör Erdoğan Feyzioğlu gibi alanında uzman birçok isim, çocuk edebiyatı üzerine bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.
“İyi Örnekler” Poster Sunumuyla Paylaşıldı
Zirve kapsamında öğretmenlerden gelen yoğun başvurular arasından seçilen 20 “iyi örnek” çalışma, poster sunumu şeklinde sergilendi. Katılımcılar bu örnekler üzerinden uygulama fikirleri edinme ve ilham alma fırsatı buldu.
8 Yıldır Süren Bir Eğitim Hareketi
Zirvenin merkezinde yer alan “100 Güne 100 Kitap” Projesi, kurucusu Merve Yağcı’nın öncülüğünde sekiz yıldır yürütülüyor. Her yıl çocukların 100 nitelikli çocuk kitabıyla buluşmasını hedefleyen proje, bir eTwinning çalışması olarak Türkiye genelinde 1500 okulda aktif olarak uygulanıyor. Sosyal medya etkinliklerinden cezaevlerinde çocuk kütüphaneleri kurulmasına kadar uzanan sosyal sorumluluk çalışmalarıyla dikkat çeken proje, akademik platformlarda da ilgi görüyor.
“100 Güne 100 Kitap” yalnızca bir okuma projesi değil; öğretmen, çocuk ve aileyi aynı çatı altında buluşturan güçlü bir eğitim hareketi olarak tanımlanıyor. Projenin sloganı ise bu yaklaşımı güçlü bir şekilde özetliyor:
“Yolun hep aydın olsun, elinden kitap tutsun.”