3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde CHP Merkezefendi İlçe Başkanı Müjdat İlhan, Türkiye’de engellilerin karşılaştığı sorunları sert bir dille gündeme taşıdı. İlhan, hükümeti eleştirerek, engellilerin hayatını her alanda zorlaştıran politikaları ve ihmalleri gözler önüne serdi.
Kentler engelliler için hâlâ felaket sahnesi
İlhan, şehirlerin engelliler için planlanmadığını belirterek, “Kaldırımlar, yaya yolları, toplu taşıma ve kamu binaları engelliler için uygun değil. Şehirler normal vatandaşlar için tasarlanmış. Her adımda engellerle karşılaşıyorlar” dedi.
Eğitim hakkı hâlâ kağıt üstünde
Okul ve üniversitelerde altyapı eksikliği nedeniyle engelli öğrencilerin sık sık kapıdan geri çevrildiğini belirten İlhan, “Eğitim bir hak ama engelliler için hâlâ hayal. Özel destek ve materyal yok, eğitim fırsatları sınırlı. Bu sadece ihmal değil; gençlerin geleceğinden çalınmasıdır” ifadelerini kullandı.
İş ve istihdamda sembolik kotalar
İlhan, istihdamdaki sorunları da vurgulayarak, “Kamu ve özel sektördeki kotalar göstermelik. 2025 bütçesinde sadece bin engelli için işe alım hedefleniyor. Oysa yüzbinlerce engelli işsiz. Çalışanlar mobbing ve ayrımcılıkla mücadele ediyor. İnsan onuru rakamlarla ölçülemez” dedi.
Sağlık ve sosyal destek yetersizliği
Bakım parası ve destek ödeneklerinin enflasyon karşısında eridiğini belirten İlhan, “Engelliler sadaka istemiyor; onurlu bir yaşam istiyor. Bu ülkede temel haklar hâlâ sağlanmıyor” şeklinde konuştu.
Kadın engelliler iki kat daha zor durumda
Kadın engellilerin şiddet, ayrımcılık ve dışlanmayla mücadele ettiğini ifade eden İlhan, “Toplumsal bilinçsizlik ve politik eksiklik, kadın engellilerin görünmez bir cehennemde yaşamasına sebep oluyor” dedi.
“Hepimiz engelli adayıyız”
Mesajını topluma da yönelten İlhan, şunları söyledi:
“Bu sorunlar sadece engellilerin değil, hepimizin sorunu. Yarının birinde biz de aynı tabloyla karşılaşabiliriz. Sessiz kalırsak suç ortaklığı yapmış oluruz. Artık somut adımlar atılmalı; erişilebilirlik, eğitim, iş, sağlık ve sosyal haklar kağıt üstünde değil, gerçek hayatta yaşanabilir olmalı. CHP iktidarında tüm engelliler gözetilecek, Denizli’de de engellileri gözeten bir şehir inşa edilecek. Engelliler Günü yılda bir kez farkındalık yaratmak için hatırlanacak bir gün değildir; engellilerimizin hakları, yaşamları ve onurları her gün korunmalıdır. Tüm engelli kardeşlerimize saygı, destek ve dayanışma mesajımı gönderiyorum. Biz birlikte güçlü, eşit ve engelsiz bir toplum için mücadeleye devam edeceğiz.”





