Toplantının açılışında konuşan DSO Meclis Başkanı Okan Konyalıoğlu, önceki dönem üyelerinin deneyimi ve yeni üyelerin katkılarıyla verimli bir çalışma dönemi hedeflediklerini belirtti. Yeni dönemde meslek gruplarının Meclis çalışmalarına daha etkin katılmasını istediklerini vurgulayan Konyalıoğlu, sektörlerin sorun, beklenti ve çözüm önerilerinin düzenli olarak gündeme taşınmasına yönelik çalışma modeli önerdi. Konyalıoğlu, konuşmasının devamında küresel ekonomideki belirsizliklere, yüksek finansman maliyetlerine ve sanayicilerin karşı karşıya olduğu rekabet şartlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
DSO Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu ise küresel belirsizliklerin, artan üretim maliyetlerinin ve ağırlaşan rekabet şartlarının sanayiciler üzerindeki baskısının sürdüğünü belirterek, yeni dönemde üretim, ihracat, teknoloji, nitelikli insan kaynağı ve sürdürülebilirlik odaklı çalışmalara öncelik vereceklerini ifade etti. Ekonomik gelişmelere değinen Kasapoğlu, eylül ayı enflasyon verilerinde tüketici fiyatlarının yıllık yüzde 29,73, yurt içi üretici fiyatlarının ise yüzde 27,38 arttığını hatırlattı. İmalat sanayisindeki daralmanın öncü göstergelere yansıdığını belirten Kasapoğlu, 1 Ekim 2026 tarihinde İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye İmalat PMI endeksinin ağustos ayındaki 48,1 seviyesinden eylülde 47,9’a gerilediğini aktardı. Endeksin 50 eşik değerinin altında kalmasının sanayide daralmanın sürdüğüne işaret ettiğini belirten Kasapoğlu, takip edilen 10 sektörün dokuzunda üretimin yavaşladığını, büyüme kaydedilen tek sektörün gıda ürünleri olduğunu söyledi.

Son bir yılda Türkiye genelinde imalat sanayi istihdamı yüzde 0,73 azalırken Denizli’de bu oranın yüzde 3,36’ya ulaştığını aktaran Başkan Kasapoğlu, sanayinin ciddi bir istihdam kaybı yaşadığını vurguladı. Kasapoğlu, "Son dört yılda yaklaşık 20 bin kişilik bir kayıptan bahsediyoruz. Başka bir ifadeyle, sanayide çalışan her beş kişiden biri artık bu istihdamın içinde değil. Biz bu süreci daha önce sanayisizleşme patikası olarak tanımladık. Sanayisizleşme, bir fabrikanın kapısına bir sabah kilit vurulmasıyla başlamıyor. Şartların bozulması, üretim yapılan zeminin kaybolmasıyla birlikte sanayisizleşme patikasına girdiğimizi ifade ettik. Sanayicimiz güç kaybediyor, sanayimiz kan kaybediyor diye ısrarla dile getirdiğimiz taleplerimize maalesef bir cevap bulamıyoruz. Bugün ortaya çıkan istihdam verileri de bu uyarılarımızın ne kadar yerinde olduğunu gösteriyor" dedi.
Denizli imalat sanayisindeki istihdam kaybının yüzde 82,6’sının tekstil ve giyim sektörlerinde yaşandığını açıklayan Kasapoğlu, sanayinin rekabet gücünün korunması için mevcut üretim kapasitesinin ve nitelikli iş gücünün desteklenmesi gerektiğini vurguladı. İhracattaki artışa rağmen yılın ilk dokuz ayında Türkiye’nin ihracatının miktar bazında yüzde 2, Denizli’nin ise yüzde 6,53 gerilediğine dikkat çeken Kasapoğlu, ham madde fiyatlarının etkisiyle tutar bazında artış görülse de miktar bazındaki düşüşün dikkatli değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. İhracatçıların gündemindeki döviz dönüşüm desteğine ilişkin değişiklikleri de değerlendiren Kasapoğlu, yüzde 3 oranındaki desteğin 31 Ocak 2027’ye kadar uzatılmasının olumlu olduğunu ancak 1 Ekim 2026’da yürürlüğe giren yeni şartlar ile bankaların farklı uygulamaları nedeniyle ihracatçıların zorlandığını belirtti.
Ekonomik değerlendirmelerin ardından Odanın Ekim ayı faaliyetleri hakkında bilgi veren Kasapoğlu, Denizli’de titanyum karışımı ve yüksek nitelikli yarı mamul üretimi için yürütülen yatırım girişiminin Odanın öncelikli gündemlerinden biri olduğunu belirtti. DSO TEI Çalışma Grubu Üyesi Celil Kılınç ile TEI Eskişehir Özel Proses Direktörü Selçuk Kılıçarslan’ın ABD’nin Las Vegas kentinde düzenlenen Titanium USA 2026 programında uluslararası temsilcilerle bir araya geldiğini aktaran Kasapoğlu, 26 Ekim Pazartesi günü TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Akşit ve TEI yetkililerinin katılımıyla DSO’da gerçekleştirilecek Titanyum Yatırımı İstişare Toplantısı’na değindi. Kasapoğlu, "Bu yatırım Denizli için önemli bir fırsat. Ankara olumlu, Savunma Sanayii Başkanlığı olumlu, TEI olumlu. Denizli bu şansı iyi kullanmalı" diyerek sanayicileri toplantıya davet etti.
Başkan Kasapoğlu’nun sunumunun ardından Meclis gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Toplantının devamında DSO Genel Sekreteri Dr. Sezgi Akbaş tarafından Meclis Üyelerine yönelik kurumsal oryantasyon sunumu gerçekleştirilerek, Odanın yönetim yapısı, organlarının görev ve sorumlulukları ile stratejik hedefleri hakkında ayrıntılı bilgi sunuldu.







