Seçimlerin geride kalması ve ekonomi yönetiminde U dönüşü yapılmasıyla birlikte dolar kurunda baraj kapakları açıldı.

14 Mayıs seçimlerinin önceki günü 19,60 seviyesinde olan ve dün 21,50 seviyesinden günü kapatan dolar kuru, bu sabah 23,16 seviyesini gördü. Euro kurunda ise bugün 24,93 seviyesi görüldü.

Döviz kurlarında günlük yükseliş yüzde 7’yi aşarken, 14 Mayıs’a göre yükseliş yüzde 18 oldu.

Seçimler öncesinde Merkez Bankası’nın (TCMB) döviz rezervleri tüketilerek tutulan döviz kurları, seçim sonrasında ihracatçıyı memnun edecek ve yabancı sıcak parayı çekebilecek şekilde serbest bırakıldı.

Sene başında 455 dolar olan asgari ücret, bugün itibarıyla yaklaşık 370 dolar seviyesine geriledi.

Döviz kurlarında kademeli bir artış beklenirken, bugün ‘şok artış’ yaşandı ve en son Aralık 2021’de görülen dalga boyu yakalandı.

İKİ SENARYO FİYATLANIYOR

Gelişen piyasalar fon yöneticisi East Capital'in kıdemli danışmanı Emre Akçakmak, Prof. Dr. Cem Başlevent ve Dinamik Yatırım Baş Ekonomisti Enver Erkan, kurdaki artışı sozcu.com.tr’ye değerlendirdi.

Piyasa hareketlerini tek tek ele alan Akçakmak, “Kur, lira, faiz oranları gibi alanlarda stres, Eurobond, CDS ve hisse fiyatlamaları alanlarında ise rahatlama görüyoruz” dedi.

“Bütün bu parçaları birleştirirsek piyasada iki senaryonun fiyatlandığını söyleyebiliriz” diyen Akçakmak, bu iki senaryoyu şöyle sıraladı:

“Ekonomi politikalarında normalleşme ve bu süreçte ekonomide kalıcı zarar görülmemesi.”

“Karmaşık politikalar ve düzenlemeler göz önüne alındığında Türkiye’deki piyasa hareketlerini açıklayacak bir ders kitabı yok” diyen Akçakmak, TL’nin mayıstan bu yana yüzde 14’ün üzerinde değer kaybettiğini, TL tahvil getirilerinin yükseldiğini, Eurobond getirilerinin düştüğünü, bugün bile CDS’te aşağı yönlü seyir olduğunu, hisse senetlerinin mayıs ayından bu yana yüzde 17 yükseldiğini aktardı.