ALİ İHSAN SABİS 
(Demokrat Parti - 1950)

1950 milletvekili seçimlerine katılan Demokrat Parti’nin Denizli aday listesinin başında ALİ İHSAN SABİS adında bir emekli general yer aldı.
Ali İhsan Paşa, Millî Mücadelede 1. Ordu Komutanı idi. Ancak Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa’nın bazı talimatlarına karşı tavır koyduğu için Mustafa Kemal Paşa’nın emriyle görevden alınmıştı.
Demokrat Parti Genel Başkanı Celal Bayar, Ali İhsan Paşa’nın İsmet Paşa’ya karşı olan husumetini seçimlerde kullanmak istedi. Ali İhsan Paşa’ya verilen görev, seçim meydanlarında İsmet Paşa’yı eleştirmek ve onu korkaklıkla suçlamaktı. 
ALİ İHSAN SABİS meydanlarda “İstiklal Savaşı’nın Kahraman Komutanı” olarak tanıtılıyor ve yaptığı konuşmalarda “İSMET PAŞA’ya oy vermek Vatan’a ihanettir” diye haykırıyordu.

İstanbul’lu olan ve Denizli ile bir bağı bulunmayan emekli general, 14 Mayıs 1950 günü yapılan milletvekili seçimlerinde Demokrat Parti’nin Denizli aday listesinin ilk sırasında yer alıyordu. Ancak ALİ İHSAN SABİS aynı zamanda Demokrat Parti Afyonkarahisar listesinde de ilk sıraya yazılmıştı. O günkü seçim sistemine göre bir kişi iki ilden aynı anda aday olabiliyordu.

Her iki ilde de Demokrat Parti seçimi kazanınca ALİ İHSAN SABİS’in iki ilden birini tercih etmesi gerekti. SABİS, Afyon’u tercih etti ve Afyonkarahisar Milletvekili olarak Meclis’e girdi. 
Bundan dolayı, daha Meclis açılmadan,  Denizli’yi temsil eden vekil sayısı 8’den 7’ye düştü. 1954 seçimlerine kadar Denizli 8 yerine 7 milletvekili ile TBMM’de temsil edildi. 
Denizli böylece çok partili siyasî hayatımızdaki ilk İTHAL MİLLETVEKİLİ darbesini almış oldu.

ALİ İHSAN SABİS’in ilk sıradan milletvekili seçildiği Denizli’den milletvekili olmayı kabul etmeyip Afyonkarahisar’ı tercih etmesi, siyasî çevrelerde, ‘Gerdek gecesi evini terkeden GELİN’ benzetmesi yapılmasına yol açtı.   

(1950-1954) yılları arası TBMM’de, Denizli’yi temsil eden milletvekilleri şu isimlerden oluşuyordu: 
Fikret KARABUDAK, Refet TAVASLIOĞLU, Mustafa GÜLCÜGİL, Ali ÇOBANOĞLU, Fikret BAŞARAN, Eyüp ŞAHİN, Baha AKŞİT.

IMG-20230416-WA0008