Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kastamonu ve Karabük sınırındaki orman yangınlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, son günlerde farklı illerde çıkan yangınların durumuna dair bilgiler verdi. Bakan Yumaklı, Aydın, Denizli ve Bartın’daki yangınların tamamen kontrol altına alındığını, Karabük ve Kastamonu’daki yangınlara ise müdahalenin sürdüğünü açıkladı.

Buldan’daki orman yangını kontrol altına alındı

Bakan Yumaklı sahada incelemelerde bulundu

Bakan Yumaklı, Kastamonu ve Karabük’teki yangın bölgelerini ziyaret ederek çalışmaları yerinde inceledi. İlk olarak helikopterle havadan yangın alanını gözetleyen Yumaklı, daha sonra Karabük’ün Safranbolu ilçesi Toprakcuma köyündeki Orman Yönetim Aracı’nda görevli ekiplerle bir araya gelerek yangınla mücadele süreci hakkında bilgi aldı.

İklim değişikliği uyarısı ve teyakkuz çağrısı

Yumaklı, iklim değişikliğinin mevsimsel kaymalara ve öngörülemeyen meteorolojik durumlara yol açtığını belirterek, 15 Ekim’e kadar yangınlara karşı teyakkuz halinde olduklarını söyledi.

Bakan, devam eden yangınlarla ilgili şunları aktardı:

  • “Karabük Eflani’den başlayıp Kastamonu Araç ilçesine sirayet eden yangın ile Kastamonu Akgeçit köyü sınırlarında çıkan yangın devam ediyor. İki yangın birbirine yaklaşık 5 kilometre mesafede ve yoğun ormanlık bölgelerde sürüyor. Hem hava hem kara müdahalesi eşgüdüm içinde yürütülüyor.”

Yumaklı, coğrafi zorluklara rağmen Orman Bölge Müdürlüğü, AFAD ve valilik ekiplerinin koordineli çalışmalarını sürdürdüğünü vurguladı.

2025 yılında toplam 5 bin 832 yangına müdahale edildi

Bakan Yumaklı, 1 Ocak’tan bu yana 2 bin 492’si orman, 3 bin 340’ı kırsal alanda olmak üzere toplam 5 bin 832 yangına müdahale ettiklerini belirterek, “Yüksek sayılar, verilen mücadelenin büyüklüğünü gösteriyor. Yaz ayları boyunca üç dalga hâlinde yangınlarla karşılaştık. Artık Batı Karadeniz de diğer bölgeler kadar riskli” dedi.

Yumaklı, hızlı müdahalenin yangınların büyümesini engellediğini ve devletin tüm kurumlarıyla hazır olduğunu belirterek, vatandaşların da bireysel farkındalık ve toplumsal bilinçle sürece katkı sağlamasının önemine dikkat çekti.

Zarar gören alanlar tekrar yeşillendirilecek

Bakan, ekosistemin korunması ve zarar gören alanların yeniden yeşillendirilmesi konusunda kararlılıklarını dile getirdi:

Gelecek nesillere orman sevgisi kazandırılacak

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni eğitim öğretim yılında müfredata orman sevgisini eklediğini hatırlatan Yumaklı, “Gelecek nesillere daha güçlü, yeşil ve dayanıklı ormanlar bırakmanın temelleri burada atılacak. Gençlerimize eğitimden itibaren yeşil vatan sevgisi kazandıracağız” ifadelerini kullandı.

Bakan Yumaklı, Karabük, Kastamonu, Bartın, Aydın ve Denizli başta olmak üzere yangınlardan etkilenen tüm vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

Buldan’daki orman yangını kontrol altına alındı