Kaliteli Bir Uyku Nasıl Olmalıdır?

Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı uyku vazgeçilmezdir. Hayatının üçte birini uykuda geçirdiğini düşünürsek bu süreci kaliteli bir hale getirmek ilk tercihin olmalı. Gel, birlikte kaliteli uykunun nasıl elde edilebileceğini inceleyelim.

Gününün büyük bir kısmını uykuda geçiriyor olsan da çoğu zaman uykunu alamadan uyandığın oluyor mu? Birçok kişinin sürekli olarak başına gelen bu olay, gün içinde gerçekleştirilen tüm eylemleri etkiliyor. Uykunun, yaşam kaliteni bu denli etkilediğini bilmiyorsan önemini fark etmeli ve sağlıklı uyku için çaba sarf etmelisin. Peki, kaliteli uyku nasıl elde edilir?

1.Doğru Yatak Seçimi

Doğru yatak seçimi, kaliteli bir uyku için olmazsa olmazdır. Uykundan maksimum verim alabilmen için kişiye özel yatak edinmen mantıklı bir seçim olacaktır. Vücudun her bölümü yatağa farklı baskı uyguladığından kendi vücut tipine ve ağırlığına göre özel yatak kullanmalısın.

2. İdeal Uyku Saati

Kaliteli bir uyku için gerekli saat aralığı yaş grubuna göre değişmektedir. 1-2 yaş aralığındaki bebekler 12-17 saat, 3-5 yaş aralığındaki çocuklar 10-13 saat, 6-13 yaş aralığındaki çocuklar ise günde 9 ile 11 saat arasında uyumalıdırlar. Ergenlik dönemi olarak adlandırılan süreçten geçen 14-17 yaş aralığındaki gençler ise günde en az 8 saat uyumalılar. Yetişkinlik döneminin başladığı 18 yaşından yaşlılık dönemine kadar günde ortalama 7-8 saat uyku yeterlidir. Sen de uyku saatini yaş grubuna uygun olarak ayarlamalısın.

3.Elektronik Cihaz Kullanımı

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte elimizden düşürmediğimiz elektronik cihazları uyuyacağın ortamdan olabildiğince uzakta tutmalısın. Çünkü elektronik cihazlar yaydıkları radyasyon ile vücuda çeşitli zararlar verir. Uyurken cihazını bir kol boyu uzakta tutman sağlıklı uyku için yeterlidir.

4. Kafein Tüketimi

Kafein içeren ürünler uyku öncesi tüketilmemelidir. Çünkü kafein beyinde gerçekleşen aktiviteyi hızlandırdığı için uykuya dalmayı zorlaştırır. Sen de akşam saatlerinde kafein tüketimini azaltırsan sağlıklı bir uyku elde edebilirsin.