Cumhuriyet Halk Partisi Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı İsmihan Yıkar, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin Enis Berberoğlu kararını degerlendirdi. Yıkar, “Anayasa Mahkemesi kararları Resmi Gazatede hemen yayımlanır ve yasama yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri Anayasa’yı ihlal etmişlerdir. Bu hatadan derhal dönülmelidir” dedi.

İsmihan Yıkar’ın açıklaması şöyle:

Yargılamanın yenilenmesine karar verecek olan derece mahkemesi değildir. Yani derece mahkemesi olan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin bu hususta takdir yetkisi bulunmamaktadır.  Bu karar AYM’ce verilmiştir ve derece mahkemesine düşen yargılamayı yeniden yapmaktır! Bu yargılamanın yeniden yapılıp yapılmaması derece mahkemesi için yükümlülüktür. AYM’ce verilen karardan sonra önceki karar zaten kalkmış olacaktır ve kalkan kararın aynen uygulanmasını istemek hukuk düzenini alt üst etmekten başka bir şey değildir. Bu durum Anayasa Mahkemesi’nin hukuk sitemi içerisindeki varlık nedenine de aykırıdır.

Ayrıca bu karar, Hukuk Güvenliği ve Hukuk Devleti İlkeleri yönüyle de yeni bir hak ihlali oluşturmuştur. Anayasa Mahkemesi Kararının uygulanmaması, ülkeyi kaosa sürükleyecek bir tutumdur ve başka hukuksuzlukların önünü açabilecek bir hukuka aykırılıktır. Bu Karar, Anayasa’nın uygulanmaması sebebiyle görev suçudur ve HSK’nın incelemesine tabiidir.  Bu konuda Anayasa Mahkemesi yeni bir hak ihlali kararı vermeli ve yerel mahkeme kararında ismi bulunan hakimler  hakkında suç duyurusunda bulunmalıdır.