Denizli'de sivil toplum kuruluşları geçtiğimiz günlerde ihalesi yapılan Denizli Aydın Otoyolu çalışmalarının acilen durdurularak, iptal edilmesini istediler. Açıklamayı okuyan Mustafa Çallıca "Gelecek nesillerin yaşayacağı daha yaşanabilir bir Denizli için bu projeden acilen vazgeçilmelidir" dedi. 

Proje ihalesi geçtiğimiz günlerde yapılan ve imal çalışmalarına başlanan Denizli Aydın Otoyolu'nun hem ekonomik hem ekolojik olarak büyük zararlara yol açacağını düşünen STKlar Denizli Gazeteciler Cemiyeti'nde basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Büyük Menderes İnisiyatifi, Denizli Barosu Kent ve Çevre Komisyonu, 
TMMOB Denizli iKK, Ziraat Mühendisleri Odası, ve Denizli Ziraat Odası'nın ortak basın açıklamasını Mustafa Çallıca okudu. 

"MEVCUT SÜREYİ SADECE 25 DAKİKA KISALTACAK" 

Büyük Menderes İnisiyatifi sözcüsü Mustafa Çallıca  "Dünyamızın ve ülkemizin öncelikli gündeminin Pandemiye bağlı sağlıklı yaşam ve iklim değişikliğine bağlı ortaya çıkan gıda güvenliği ve susuzluk iken: Bu zorlu günlerde yılan hikayesine dönen Aydın-Denizli Otoyolunun ihalesi yapılarak temeli atıldı. 

Ve sözde tarım, turizm, ticaret gelişsin ve vatandaşımız kazansın diye Denizli Aydın arasına otoban yapmak istediler. Daha önce yapılan 125 km duble yolla 1 saat 40 dakika sürüyor yolculuğumuz. 19 köprülü kavşak, 33 köprü, 9 viyadük ve 5 hizmet tesisinin yapılmasıyla oluşacak, 140 km otoyol ve 23 km bağlantı yollarıyla yolculuğumuz 1 saat 15 dakikaya düşerek. Yani karar alıcılar ve uygulayıcılar, bu yatırım ile sadece 25 dakika kazanacağımızı açıkladılar.

Onbin yıldır tarihsel, kültürel varlıklarımıza ve uygarlıklara ekonomik ve sosyal yaşama ev sahipliği yapan Büyük Menderes Havzasını ve Ekosistemi yolculukta 25 dakika kazanma uğruna yok etmeyelim.
Kazanılacak 25 dakika zaman için tarihe tanıklık yapan havzadaki Sarayköyü'müzün, Merkezefendimizin, Pamukkalemizin ve Honaz'ımızın kazanımlarını kaybetmeyelim" dedi. 

"OTOYOL BÜYÜK KAYIPLARA NEDEN OLACAK"

Proje imalatını acilen durdurulması gerektiğini vurgulayan Çallıca "Otoyol yapımında yaşanacak en büyük kayıplarımızı sıralamak gerekirse şunları söyleyebiliriz. 
Binlerce dönüm birinci sınıf en verimli tarım arazilerimiz yok olacak ve kalan topraklarda tarımsal üretim zorlaşacak.

Tarımdan ayrı düşünülemeyen bölge hayvancılığımız ve yaban hayatı zarar görecek.

Sularımız ve su havzalarımızın yapısı kirlenecek ve bozulacak.

Otoyol yapımında kullanılacak dolgu malzemeleri ve açılacak taş ocakları; hava-su-toprak kirliliğini daha da artırarak canlı yaşamı tehdit edecektir. 

Bölgenin fauna ve flora dengesi bozulacak. 

Dünyada ve ülkemizde tadıyla, lezzetiyle marka olan katma değeri yüksek incir, zeytin, nar, erik gibi ürünlerimizin geleceği tehlikeye girecektir. 

Havzada ulaşım için var Duble yol ve Demiryolu yetmezmiş gibi Hızlı Tren söylemleri ve havzanın ortasına hançer gibi saplanacak olan ve Çin Seddi gibi havzayı ikiye bölecek olan otoyol çalışmaları ile oluşacak ekolojik yıkımla; Tarihsel, kültürel, tarımsal, ekonomik ve sosyal birikimlerimiz yok olacaktır.

Kaybedilecek geleceğimiz, topraklarımız ,sularımız yetmezmiş gibi; 7 milyar TL’yi bulan yatırım maliyetiyle, 18 yıla varan yap-işlet-devret işletmeciliğiyle, 32000 araç geçiş güvencesi ile 5 euro/cent geçiş ücretini otoyoldan geçen geçmeyen herkesin ödeyeceği ikinci bir bedel ödenecektir.

Bilim ve teknolojide baş döndüren hızdaki gelişmelere baktığımızda; çok yakın gelecekte ulaşımda büyük dönüşümler yaşanacağı açıkça görülmektedir.

Geleceğin ulaşım araçlarının ve yollarının bugünkü gibi olmayacağı öngörüldüğünde birlikte ortak akılla başka ulaşım yöntemleri bulabiliriz.

Ulaşımda 25 dakika kazanmaktansa; ekosistemi korunmuş, Bütün canlıların sağlıklı yaşayabileceği, temiz hava, temiz su, temiz toprak için bugün otoyola hep birlikte itiraz ediyoruz. Bugün ve gelecek nesillerin yaşayacağı daha yaşanabilir bir Denizli için; Aydın-Denizli otoyol çalışmaları durdurularak acilen iptal edilmelidir ve vazgeçmelidir" ifadelerine yer verdi.

ZİRAAT ODASI BAŞKANI "GÜZERGAH TARIM ARAZİLERİNİ YOK EDİYOR"

Açıklamanın ardından gelen soru üzerine söz alan Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici projenin Türkiye'nin en verimli tarım arazileri arasında yer alan ovaya büyük zarar vereceğini söyledi. Gemici "Bizim tarımsal üretimdeki çekincelerimiz otoyol projesinin ilk gündeme  yıllarda belki 13 14 seneyi geçti. Tanıtım toplantısında üzerine şerh düşerek o dönemki o dönemki Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Gür beyle birlikte dile getirdik. Ve orada 1. Sınıf verime sahip sulu tarım arazilerinden bu otoyolun geçmesini hata olduğunu söyledik. Güzergah olarak çok yanlış olduğunu illaki geçecekse kırsal alanda, mevcut projenin 250-300 metre kadar yukarıdan geçmesinde fayda olduğunu anlattık. Sulu tarım alanlarının ancak bu şekilde kurtulacağını söyledik. O dönemde 3 bin 800 dekarlık alanın zarar göreceği düşünülüyordu. Temel atmadan sonra bu rakamın 5 bin dekarı çıktığını gördük. Ovamız Türkiye'de eşsiz. 7 tane mikro kırma özelliği olan ovadan bahsediyoruz. Yetiştirilen ürünlerin içerisinde en başta hicaz narı olmak üzere yaklaşık 55 bin tonlarda üretim var. Limon ayvası 20 bin tonları civarında, yanında kayısı bahçeleri ve daha niceleri. Katma değeri yüksek ürünlerden bahsediyoruz. 1 sezonda 2 tane üretim sertifikası sahip yaklaşık 12 bin 800 dekar alanda üreticilerimizle birlikte iyi tarım uygulamaları ve global sertifika eğitimiyle üretim yaptırdığımız alandan bahsediyoruz. Burada yetiştirilen ürünlerin de %80'inin ihracata gittiğini unutmamak lazım. Elbette bizim için çok büyük bir kayıp ve bu keşke yapılmasaydı diyoruz. İlla ki bu yol yapılacaksa da maliyete bakılmayıp daha üst noktadan geçirilerek ova kurtarılmalıdır" sözleri ile projenin neden olacağı yıkımı gözler önüne serdi.