10 Temmuz Dünya Hukuk Günü nedeniyle bir mesaj yayınlayan Cumhuriyet Halk Partisi Denizli İl Başkanı Av. Bülent Nuri Çavuşoğlu, hukukun güçlünün silahı haline gelmemesi gerektiğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak kuvvetler ayrılığının ve hukukun üstünlüğünün esas alındığı, demokrasinin güçlendiği ve evrensel standartlarda bir özgürlük anlayışının hakimolduğu bir Türkiye için mücadele etmeye devam edeceklerini belirten Bülent Nuri Çavuşoğlu, “Ülkemiz, gelinen noktada ulusal ve uluslararası normların demokratik hukuk devletine yüklediği yükümlülüklere uymak ve bir hukuk devleti olmak yerine, adeta hukuku ezmekle övünen otoriter bir anlayışla yönetilmektedir. Freedom House'un hazırladığı ‘Dünyada Özgürlükler 2020’ raporuna göre özgür olmayan ülke kategorisinde yer alan ülkemiz, son 10 yılda dünya genelinde özgürlüklerin en çok gerilediği ikinci ülkedir. Türkiye, World Justice Project’in 2020 Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde 128 ülke içinde 107., ‘hükümet yetkilerinin kısıtlanması’ alanında 124. ve ‘temel haklar’ alanında 123. sıradadır. Yapılan kamuoyu araştırmalarında Türkiye’de yargıya güven her geçen gün azalmaktadır” dedi.

Türkiye’nin AİHM kararlarında ifade özgürlüğünü en çok ihlal eden ülke konumunda olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, “Oysa ifade özgürlüğü, demokratik bir toplumun asli unsurudur. Demokratik bir toplumda, yeni ve farklı düşüncelerin dile getirilmesinin, düşüncelerin özgürce yayılmasının ve hakikatin ortaya çıkmasının en etkili aracı ifade özgürlüğüdür. Diğer taraftan, toplumun ihtiyacı olan adaleti tesis etmek ve demokrasiyi güçlendirmek yerine yargı bağımsızlığı, adil yargılanma hakkı ve savunma hakkına ciddi zararlar verecek olan çoklu baro sistemiyle halihazırda toplumda var olan güvensizliği ve kutuplaşmayı derinleştirecek adımlar atılmıştır” ifadelerini kullandı.

Hukukun güçlünün elinde bir silah olmaması gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu, “Birçok örnekte görüyoruz ki yerel mahkemeler kendileri için bağlayıcı olan Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarını uygulamamak için direniyor veya hukukun etrafından dolanıyor. Hukukun üstün olduğu yerde, kanunlar herkes için eşittir ve hakimler sadece kanun ve yasalardan emir alır. Bu duygu ve düşüncelerle tüm hukuk camiasının 10 Temmuz Dünya Hukuk Günü’nü kutluyorum” dedi.