DENİZLİ ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ, MUSTAFA BALBAY’I KONUK ETTİ

     Denizli Atatürkçü Düşünce Derneği, Adalet ve Demokrasi haftası dolayısıyla gerçekleştiridiği canlı yayında Türkiye’nin tanınmış Gazetecilerinden Mustafa Balbay’ı konuk aldı. Sadece gazeteci kimliğiyle değil araştırmacı yazar ve siyasetçi olmasıyla da tanınan Balbay’ı canlı yayına konuk alan Atatürkçü Düşünce Derneğinden İsmail Canbaz ve Melisa Çelik’in sunduğu programda, Türkiye’de Gezetecilik denildiği zaman ilk akla gelen isimlerden olan ve 1993’ün 24 Ocak tarihinde  bir suikaste kurban giden Uğur Mumcu konuşuldu. Kendisi de uzun yıllar Uğur Mumcu’yla bir arada çalışmış olan Mustafa Balbay, bu konuda Uğur Mumcu’yla geçen anılarından ondan öğrendiklerine kadar geniş bir kulvarda İsmail Canbaz ve Melisa Çelik’in sorularını yanıtladı.

GAZETECİ YAZAR MUSTAFA BALBAY, DENİZLİLİ GENÇLERLİN SORULARINI YANITLADI

     Programda konuşan Araştırmacı Yazar ve Gazeteci Mustafa Balbay, Uğur Mumcu’nun entellektüel donanımının yanısıra bilgileri harmanlayarak geleceği görebilme yeteneğine de sahip olduğunu ifade ederek bununla beraber gerçekleri yazmak konusundaki korkusuzluğunun da önemine dikkat çekti. Balbay, gerçekleri görme ve yazma konusundaki cesareti konusunda Uğur Mumcu’nun öldürülmesi arasında doğrudan bir bağlantının bulunduğuna da vurgu yaptı.

     Uğur Mumcu’yla 1986’da tanıştığını ve beraber çalıştığını söyleyen Mustafa Balbay, Mumcu’dan gerek kendisinin, gerekse o  dönemde beraber mesayi yapan gazeteci arkadaşlarının çok şeylerl öğrendiklerini dile getirdi. Uğur Mumcu’nun bilgi birikiminin derinliğinin de altını çizen Mustafa Balbay, Mumcu’nun Türkiye’nin en donanımlı kütüphanelerinden olan Türkiye Büyük Meclisi’nin Kütüphanesinde fazlasıyla mesai harcadığını söyledi.

MUSTAFA BALBAY: “BİR BİLGİYE ULAŞMAK, ONUN İÇİN HAZİNEYDİ”

     Uğur Mumcu için “Bir bilgiye, belgeye ulaşmak, onun için hazineydi. Biz gazeteciliği ondan öğrendik.” diyen Mustafa Balbay, Mumcu’nun hakkında yazı yazacağı kişileri daha önceden arayacak derecede dürüstçe hareket ettiğini ve bu yazıların yayınlanmaması konusundaki uyarılara yada ödüllere hiçbir şekilde tamah etmediğini örnekler eşliğinde anlattı.

     Uğur Mumcu’yu sadece bir gazeteci olarak görmenin yanlışlığına dikkat çeken Mustafa Balbay, Mumcu’nun aynı zamanda bir kanaat önderi olduğunu söyledi. Onun kendisini asla köşesine hapsetmediğini ve halkla sürekli içli dışlı olduğunu dile getiren Mustafa Balbay, Mumcu’nun bu yönüyle de günümüz gazetecilerine örnek olması gerektiğine işaret etti. Balbay, bu konda Uğur Mumcu ve o dönemin aydınlarının 1990 yılındaki Zonguldak Madencilerinin direnişine sadece dışarıdan destek vermeyip bizzat Zonguldak’a giderek işçilerin yanında yer almalarını örnek gösterdi.

“İNSANLAR SADECE YAPTIKLARINDAN DEĞİL, YAPMADIKLARINDAN DA SORUMLUDUR”

     Uğur Mumcu’nun meslek ahlakı noktasında en çok kendi meslektaşlarına karşı acımasız davrandığını vurgulayan Balbay, Mumcu’nun eğer bir kişi ekmeğini gazetecilikten sağlıyorsa ona saygı duyguğunu, kin ve nefret içermemesi koşuluyla her türlü düşünceye saygı duyduğunu; ancak bunun haricinde gazetecilik mesleğinin kirleten kişilere karşı da net bir şekilde karşı çıktığını belirtti. Mumcu’nun sıkça tekrarladığı üzere insanların sadece yaptıklarından değil, yapmadıklarından da sorumlu olduğunun altını çizen Mustafa Balbay, onu ve onun gibi bedel ödemiş aydınları sadece anmanın yetmeyeceğini ve önemli olanın onların yolundan gitmek olduğuna dikkat çekti. Bu toprakların bereketinin sadece toprağıyla sınırlı olmayıp insanı açısından da verimliliğine vurgu yapan Mustafa Balbay, Uğur Mumcu’nun yolundan gidenlerin umutsuzluğa kapılmadan aydınlık bir gelecek için çabalamaları gerektiğini, bu konuda da pekçok örnek ismin var olduğunu söyledi.

     Programda ayrıca Türkiye’de son dönemde üniversitede yaşanan olaylar, basında çok sesliliğin önemi, son yıllardaki anayasa değişiklikleri, ergenekon davaları süreci, Türkiye’de darbeler ve doksanlı yılların başında ard arda gelen suikastlerin nedenleri konusunda da konuşuldu. Program sonrasında Gazeteci Yazar ve Araştırmacı Mustafa Balbay’a Denizli Atatürkçü Düşünce Derneğinin davetine karşı gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür eden İsmail Canbaz ve Melisa Çelik, Balbay’a yeni çalışmalarında başarılar dilediler. Mustafa Balbay’da bu yayın dolayısıyla Atatürkçü Düşünce Derneği Denizli Şubesi’ne teşekkür etti.

KADEM ÖZBAY: “CANLI YAYINLARIMIZ SÜRECEK”

     Canlı yayın sonrasında bir açıklamada bulunan Atatürkçü Düşünce Derneği Denizli Şube Başkanı Kadem Özbay, Mustafa Balbay gibi değerli bir gazeteciyi ağırlamaktan dolayı büyük bir gurur yaşadıklarını ifade ederek, bu tür yayınlarla toplumu aydınlatma çabalarının artarak devam edeceğini söyledi.  Özbay; "seçim döneminde üyelerimize ve destekçilerimize bahsettiğimiz "Aydınlanma Meclisi ve Devrim Okulları"  projelerini pandemi koşullarını da göz önüne alarak dijital ortamlar aracılığyla sağlamak düşüncesindeyiz. Sayın Mustafa Balbay ile yaptığımız söyleşi de bu projenin bir nevi başlangıcı oldu. Bugün de (27 ocak salı saat 17'de facebook hesabımızında canlı yayınlanacak) CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve önceki dönemler ADD Denizli Şube Başkanımız Sayın Gülizar  Biçer Karaca'yı konuk edeceğiz. Her zaman söylediğimiz gibi faaliyetlerimizde gençlerimiz ön planda olacak.O nedenle projelerimizin merkezinde gençlerimiz ağırlıkta olacak. Amacımız; Atatürkçü Düşünceyi toplumun her kesimine  tam anlamıyla ulaştırabilmek, Mustafa Kemal'i özde anlamış  gençler yetiştirebilmek; her koşulda devrimlerine sahip çıkacak, koruyacak ve geliştirecek bir geleceği  birlikte var edebilmek" dedi. Özbay, mevcut programın ADD DENİZLİ TV (https://www.youtube.com/watch?v=0-UtQL3iKHY HYPERLINK "https://www.youtube.com/watch?v=0-UtQL3iKHY&feature=youtu.be"& HYPERLINK "https://www.youtube.com/watch?v=0-UtQL3iKHY&feature=youtu.be"feature=youtu.be) adresinden de izlebileceği bilgisini verdi.