Cumhuriyet Halk Partisi Denizli İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü Dolayısıyla mesaj yayımladı.

1949 yılından bu yana İnsan Hakları evrensel Beyannamesi kapsamında 10 Aralık'ın Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlandığına dikkat çeken Bülent Nuri Çavuşoğlu, "İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabulünün üzerinden geçen 72 yıl boyunca eşitlikçi, özgürlükçü, insan ve birey odaklı bir toplumsal düzen kurulması bütün insanlığın ortak beklentisiyken; ne yazık ki bugün Türkiye demokrasi ve özgürlüklerin hızla yok edildiği, kısmen özgür ülkeler arasında yer almaktadır. Her türlü hakkın teminatı olan adalet sistemi bugün ülkemizde siyasetin aracı haline gelmiş ve vatandaşlarımızın adalete olan güveni sarsılmıştır. Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM), en çok dosyası bulunan ülkelerin başını Türkiye çekerken, bu dosyaların büyük bölümü Türkiye aleyhine sonuçlanmaktadır" dedi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası verilerine göre 70 gazetecinin cezaevinde olduğuna vurgu yapan Çavuşoğlu, "Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF) her yıl yayımladığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde ise 180 ülke arasında 154. sırada yer almıştır. 2002 yılında ise bu endeksin 99. sırasında yer almaktaydı. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin verilerine göre iş kazaları/cinayetleri sonucu Türkiye’de 2020 yılının ilk 10 ayında en az 1736 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiştir. Son yıllarda iş kazası adı altında yaşamını yetiren işçi sayısında ise sürekli yükseliş olduğu tespit edilmiştir. Geçim sıkıntısı ile intihar vakalarında da ciddi bir artış eğilimi gözlemlenmiştir" diye konuştu.

İnsan haklarının vazgeçilmez koşulu olan kadın-erkek eşitliği hususunda ise ülkemizin hep son sıralarda yer aldığını savunan Çavuşoğlu, "İktidar, kadına karşı şiddeti bir türlü önleyememektedir. Sadece bu yıl 361 kadın cinayete kurban giderken Kadın cinayetlerini protesto eyleminde bulunanlara karşı bile en sert tepkilerin gösterildiğini görüyoruz.  Tüm bu olumsuz gidişata rağmen; herkesin iş güç sahibi olduğu; ekonomik sıkıntılarla boğuşmadığı; Demokrasinin, hukukun,  insan haklarının, kadın-erkek eşitliğinin lafta kalarak sadece önemli günlerde akla gelmediği; sağlıklı, huzurlu ve özgür şekilde beraberce yaşadığımız bir Türkiye umuduyla tüm insanlığın 10 Aralık Dünya İnsan Hakları gününü kutluyorum" ifadelerini kullandı.