Cumhuriyet Halk Partisi İl Kadın Kolları Başkanı Ayşen Kocabay kadınların yaşam hakkı taliban yönetimi ile alakalı yaptığı basın açıklamasında;

Bitmek bilmeyen çatışmaların yaşandığı Afganistan'da kadınların yaşamı hep zordu. Taliban yönetiminin 2001 yılında yönetimden uzaklaştırılması sonrasında kız çocukları eğitim olanaklarına sahip olmaya kadınlar sosyal hayata ve çalışma hayatına dahil olmaya başlamıştı.

Yeniden yönetime el koyan Taliban'ın şeriat uygulaması eski karanlık günlerine geri dönecek olan Afganistan'da kadınların yaşamı katlanılmaz boyutlara ulaşacaktır. Kadınların yanında akraba erkek olmadan, saçlarını, bedenini örtecek şekilde Burka giymeden evden çıkması, siyasete atılması ya da kamusal alanda konuşması yasaklanacak. Sağlık çalışanlarının tamamen erkeklerden oluşması nedeniyle yanında bir erkek olmadan kadınların sağlık hizmetlerine erişimleri de mümkün olmayacak. Kadınlar sağlık hizmetlerinden mahrum bırakılacaktır.

Taliban'ın şeriat adı altında kendince yarattığı kurallarına uymayanlar cezalandırılacaktır.

Yeniden yönetime el koyan Taliban'ın; İnsanların ve diğer canlıların resimlerinin yapılması, dilimlerinin çekilmesi, enstrüman kullanılması, daha önceki yönetim döneminden bilinmektedir.

Şeriat ile yönetilmek istenen, dini kuralları çok ağır şekilde uygulayan Afganistan'da yaşamsal öneme sahip özgürlüklerin kısıtlanması, kadın ve kız çocuklarının yaşamını çekilmez bir hale getirmekte, bu dayatmalardan bunalan kadınlar yaşamlarına son vermektedir.

Afganistan'da insanlık dramı haline gelen kadın ve kız çocuklarının her türlü şiddetine Dünya ülkeleri maalesef duyarsız kalmaktadır.

Onurlu yaşam hakkının kutsal olduğunun çok sesli bir şekilde dile getirilmesi ve tüm canlıların özgürce bu hakkı kullanmaları için tüm Dünyanın birlikte hareket etmesi gerekmektedir.

Cumhuriyetin kuruluşundan kısa bir süre sonra 4 Ekim 1926 tarihinde yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu; Türk kadınına gerek aile içerisinde gerekse sosyal ve kamusal yaşamda birey olma hakkını veren, yeni Türkiye Cumhuriyetin en önemli yasalarından biridir. Kadınların eşit ve özgür bireyler olarak toplumsal ve kamusal yaşamda yerini almasının başlangıcıdır. Evlenme, boşanma, mirastan eşit pay alma gibi konularda Türk kadınının hakları güvence altına alınmıştır.

5 Şubat 1937 tarihinde Laiklik ilkesi Türk Anayasasına dahil edilerek, Din ve Devlet işlerinin birbirinden ayrılması ve her vatandaş için vicdan hürriyetinin sağlanması tüm yurttaşların vicdan, ibadet ve din özgürlüğü güvencesi olmuştur.

Özgür ve bağımsız olarak yaşadığımız vatan topraklarında, Cumhuriyet kazanımlarımızı, devrimlerimizi, hak ve özgürlüklerimizin değerini ve önemini bir kez daha iliklerime kadar hissederek Türkiye Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü saygı, sevgi ve minnetle anıyorum.

CHP Denizli Kadın Kolları İl Başkanı

Ayşen Kocabay