CHP Denizli İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamasında madencilik mesleğinin dünyanın en kutsal ve zorlu mesleklerinden burusu olduğunu belirten Bülent Nuri Çavuşoğlu, "Madencilik, Gerçek anlamda emek kelimesinin hakkını veren bir meslektir.  Her türlü tehlike ve zorluk altında, doğa ile mücadele ederek emek veren, ürettiği yer altı kaynaklarını insanlığın hizmetine sunan madencilere tüm toplumun vefa borcu vardır. Toprağın binlerce metre altında insanlığa hizmet için canları pahasına çalışan maden emekçilerine hak ettikleri değerleri vermek bir insanlık görevidir" dedi.

Yeraltı zenginlikleri bakımından Türkiye'nin önemli bir potansiyele sahip olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, " Ancak, ülkemizin zenginliklerini yer üstüne çıkaracak madenciliğimizin ve madenlerimizi ekonomimize kazandıracak madencilerimizin durumu AKP iktidarının 'kar hırsını' ve özelleştirmeleri önceleyen politikaları ve bu politikaların bir yansıması olan 'rödovans' sisteminin sonucunda her geçen gün kötüye gitmektedir. İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde, yer altında saatlerce mesai harcayan emekçilerimizin can güvenliği ve iş güvencesinden yoksun, taşeron sisteminin son derece güç koşulları altında evlerine ekmek götürmek isteyen madencilerimiz, ölüm ve işsizlik kıskacında boğulmak istenmektedir. Maden ocakları işleten işverenlerin, iktidar ile yakın ilişkileri ocakların denetimsizliğini ve bu denetimsizliklerin dikkatlerden kaçırılmasını, yaşanan iş cinayetlerinin üstünün örtülmesini,  her türlü usulsüzlük ve hukuksuzluğu beraberinde getirmektedir. Her defasında yaşanan bu acı süreç, ne yazık ki olası yeni iş cinayetlerine de davetiye çıkarmaktadır" diye konuştu.

Türkiye'de maden denince akla iş cinayetleri ve çevre katliamının geldiğini iddia eden Çavuşoğlu, "Maalesef, ülkemizin ağır sanayisini omuzlarında taşıyan bu sektörde iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda bir iyileşme sağlanamamıştır. Özellikle kömür ocaklarında yaşanan iş cinayetleri ile yas tutan ülkemizin iş güvenliği karnesi maalesef iyi değildir. Madencilikte özel, taşeron işletmecilik arttıkça, kalifiye işçinin ve iş güvenliğinin yerini 'kar hırsı'aldıkça maalesef iş cinayetlerinin artacağını ön görmek kehanet olmayacaktır. Mаdеnlеrimiz elbette ülkеmiz için çоk önеmlidir. Madencilik geliştirilmeli, bu sektörün karşı karşıya kaldığı sorunlar ortadan kaldırılmalıdır. Ancak bizim еn büyük dеğеrimiz insаnımızdır. Dolayısıyla maden işletiminde asıl konu insana verilecek önem olmalıdır. Bu nedenle, yer altı ve yer üstü zenginliklerimizin ülke ekonomisine kazandırılmasında; iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevresel değerler daima öncelikli olarak yer almalıdır.  Maden emekçisi kardeşlerimizin çalışma koşulları çağdaş ve gelişmiş ülkelerin standartlarına yükseltilmeli, emeklerinin değerini alması için bir an önce bütün hakları verilmelidir. Bu duygu ve düşüncelerle, Dünya Madenciler Günü’nde insanlığa hizmet adına yerin binlerce metre altında ülkemize ışık olmak için kazmasını sallarken şehit olmuş tüm maden şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyor, çalışan madencilerimize esenlikli günler diliyor, tüm maden emekçilerimizin 4 Aralık DünyaMadenciler Günü’nü kutluyorum" ifadelerini kullandı