Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Pamukkale İlçe Başkanı Arda Arpacı, Pamukkale Belediyesi’nin bir önceki dönemki belediye başkanı Hüseyin Gürlesin’in imzası ile başlanan 2 projeyi gündeme taşıdı. Sitemiz köşe yazarlarından Mimar Cüneyt Zeytinci’nin de köşe yazısında gündeme getirdiği 2 proje hala tamamlanamadı.

Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen basın açıklamasına CHP Pamukkale İlçe Başkanı Arda Arpacı, CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Pamukkale Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Oral Baş, Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Himmet Keysan katıldı.

arda arpacı gülizar biçer karaca oral baş himmet keysan

Firma işi tamamlamadan çekip gitti

Pamukkale Kültür Sanat ve Yaşam Merkezi yapım işi ihalesi ve Aktepe Sosyal Tesisleri yapımı hakkında 4 Aralık 2019 tarihinde dönemin ilçe örgütünün suç duyurusunda bulunduğunu belirten Başkan Arpacı “Bilindiği üzere 2017 yılı Kasım ayında Pamukkale Belediyesince bu ihalelerin verildiği Kontaş İnşaat Ltd. Şirketi, sözleşmedeki 300 ve 330 günlük teslim sürelerinde inşaatı tamamlayamadığı gibi 2019 yılı başlarında inşaatları tamamen bırakıp gitmiştir. Dolayısıyla ilk ihale tarihinden itibaren üç yılı aşkın süre geçmiş olmasına karşın bu inşaatlar tamamlanamamış, Pamukkale halkına beklediği ve hak ettiği hizmet götürülememiştir” dedi.

İş tamamlanmamasına rağmen firmaya para ödendi

Arpacı asıl önemli olan konunun ilaveten yüklenici firmaya hak etmediği ve bırakıp gitmesi neticesinde asla da hak edemeyeceği paraların önceden ödenmiş olduğunu belirtti. İlçe Başkanı Pamukkale Belediyesi’nin kendi personeli ve çalışmalarıyla 2019 yılı Ekim sonu itibariyle ulaşıldığı anlaşılan tamamlanma oranlarına karşılık gelen hakkedişlerin, çok önceden Bağbaşı için 2018 Kasım ayı ve Aktepe içinse 2019 Ocak ayı itibariyle ödendiği belirtti.

aktepe sosyal tesisleri

(Aktepe sosyal tesislerinde 14 şubat 2021 tarihinde başlayan çalışmalardan alınan fotoğraf)

Seçimden 4 gün önce firma icraya verildi

Yerel seçimden dört gün önce 6 milyon 500 bin TL ana para ve ferileri için Ankara 23. İcra Müdürlüğüne belediye tarafından firma hakkında icra takibi başlatıldığını belirten Arpacı  23 Ekim 2019 tarihinde de Denizli 4. İcra Müdürlüğünde 1 milyon 654 bin 299 TL 91 kuruş tutarında ikinci bir icra takibi başlatıldığını söyledi ve “Alacaklı Belediye lehine her hangi bir tahsilat yapılamamıştır” dedi.

Ödemeler hukuka aykırı ve suç teşkil ediyor

Pamukkale Belediyesi’nin yapmış olduğu ödemelerin hukuğa aykırı olduğunu ve suç teşkil ettiğini belirten CHP’li Arpacı kamu ihale mevzuatına yapılacak kesin ödemelerin hak ediş raporuna dayalı Ödeme Emri Belgesi ile yapılabileceğini ve sözleşmede yazılı olarak belirtilerek avans yoluyla yapılabileceğini vurguladı.

Pamukkale Kültür Sanat ve Yaşam Merkezi

(Pamukkale Kültür Sanat ve Yaşam Merkezi projesinden alınan fotoğraf)

Firmaya avans bedelinden 1 milyon fazla para ödendi

Firmanın yaptığı işlerin aldığı para ile örtüşmediğini söyleyen Arpacı “Şayet yüklenici şirkete ön ödeme yapılmış ise ilgili ihale sözleşmesinde buna cevaz verilmemiş olması ve karşılığında teminat alınmamış olması nedeniyle; görevi kötüye kullanma ve hatta üçüncü kişi lehine zimmet suçları oluşacaktır. Şöyle ki; yüklenici ile yapılan sözleşmelerde avans verilebileceği yazılmamıştır. Buna rağmen avans verilmesi görevi kötüye kullanma suçunu oluşturur.  Velev ki avans verilebileceği sözleşmede yazılı olsa bile yapılan Belediyece icra takibi yapılmak zorunda kalınmasından anlaşıldığı üzere avansa karşılık alınması gereken teminat alınmamıştır. Mevzuata aykırı şekilde teminat alınmadan avans verilmesi görevi kötüye kullanma suçunu oluşturur.  Verilen avansın ilgili mevzuatta yer alan % 15’lik üst sınırın çok üzerinde olduğu anlaşılmaktadır.

Nitekim Belediyece icra takip konusu edilen toplam anapara tutarı olan 8 milyon 154 bin 299 TL 91 kuruş olup toplam sözleşmeler bedelinin % 15’i olan 7 milyon 143 bin TL’nin oldukça üzerindedir. Mevzuata aykırı şekilde yasal üst sınırın üzerinde avans verilmesi de görevi kötüye kullanma suçunu oluşturur” ifadelerini kullandı. 

Başkan Örki firmanın sözleşmesini feshetti

Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki tarafından yüklenici firmanın sözleşmesinin 16 Eylül 2019 tarihinde feshedildiğini belirten Arpacı, önceki dönem Belediye Başkanı ve diğer ilgililer hakkında idari, cezai ve hukuki yasal yollara müracaat edilmemesinin görevi kötüye kullanma suçunu oluşturduğunı söyledi. Arpacı Pamukkale Belediye Başkanlığınca Aktepe Sosyal Tesisleri yapım işinin yeniden ihale edilerek LFM Yapı İnşaat Mimarlık San. Tic. Ltd. şirketine verildiği söyleyerek Pamukkale Kültür Sanat ve Yaşam Merkezinde bir gelişme olmadığını belirtti. 

arda arpacı gülizar biçer karaca

CHP ilçe örgütü suç duyurusunda bulundu

 Geçmiş dönem CHP Pamukkale İlçe Örgütü’nün suç duyurusunu 4 Aralık 2019 tarihinde yapmış olmasına rağmen bürokratik sürecin ilerlemediğini iddia eden Arpacı, soruşturma izni için dosyanın Denizli Valiliği’ne gönderildiği, 45 günlük sürenin tamamlanmış olmasına rağmen süreçte ilerleme sağlanmadığını söyledi.

Arpacı konunun aydınlatılmasını istedi

CHP’li Arpacı açıklamasının sonunda yaşanan hukuka aykırılıkların hesabının sorulmasını talep ettiklerini söyledi ve şu sorular ile açıklamasını sonlandırdı;

•             Yüklenici firmanın terk edip gitmesinden bu güne kadar geçen süreçte Belediyenin kendi personeliyle bu inşaatlarda yapmış olduğu tamamlama çalışmalarının maliyeti nedir?

•             Belediyenin açtığı icra takiplerinde kamu zararı niteliğindeki alacaklar tahsil edilebilmiş midir?

•             Tüm bu süreçte imzası ve sorumluluğu bulunan Belediye personeli ve idarecileri hakkında ne tür bir işlem tesis edilmiştir?

•             Belediyenin haczedilen malları üzerindeki hacizler kaldırılmış mı, yediemin depolarından bu mallar geri alınabilmiş midir?

•             Aktepe’deki Sosyal Tesis içi yeni ihale sürecine girilirken Bağbaşı’ndaki Pamukkale Kültür Sanat ve Yaşam Merkezi niye kaderine terk edilmektedir?

gülizar biçer karaca

Bir an önce sorumlulardan hesap sorulmalıdır

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca açıklamada “CHP olarak şeffaflık hesap verilebilirlik eğer bir kamu zararı varsa hesap sorulmasını ilke edinmiş yönetim anlayışımızdır. Kamu zararına imza atan, sözleşmeye aykırı ödemede bulunanalar hakkında ilçe örgütümüz suç duyurusunda bulunmuştur. Pamukkaleli vatandaşlarımızın alın teriyle ödediği vergilerin hesabını sormaktadırlar. Bugüne kadar soruşturmayla ilgili hiçbir ilerlemenin olmaması kabul edilebilir değildir. Bu soruşturmanın tamamlanması hukuken bir sorumluluktur. Cumhuriyet Savcısı cumhurun hakkını korumakla görevlidir. Denizli’de devleti en üst düzeyde temsil eden Denizli Valiliği’nin de elinde beklettikleri bu yazıyı sürüncemede bırakmaksızın savcılığa intikal ettirmelerini talep ediyoruz.  Buradan hem Denizli Valiliği’ne hem de Cumhuriyet Savcılığı’na bir an önce bu konuda gereken kararı teşekkür ediyorum. Pamukkaleli yurttaşlarımızın halkı adına süreci takip eden ilçe başkanımıza ve meclis üyelerimize ve ilçe örgütümüze teşekkür ediyorum” dedi.