Cumhuriyet Halk Partisi Denizli İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle yaptığı basın açıklamasında Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı son genelge ile birlikte Türkiye'nin basın özgürlüğü sıralamasında son sıralara gerileyeceğini savundu.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün genelgesiyle polisleri kaydeden kişilerin engellenmesi ve haklarında adli işlem yapılmasına karar verildiğine dikkat çeken Bülent Nuri Çavuşoğlu, "Bu kapsamda 1 Mayıs eylemlerini takip eden gazetecilerin görüntü alması 'polislerin özel hayatlarına müdahale' bahanesiyle engellenmeye çalışılmış, gazetecilerinzorla telefonlarına, kameralarına el konulup görüntüler sildirilmiştir. Anayasal bir hak olan basın özgürlüğü engellenmiştir. İktidarın özgürlükleri çoğaltacağı iddiasıyla açıkladığı her reform paketiyle adaletsizlikler de büyümektedir. İktidarı, iddia ettiği gibi demokratik bir ülkede yaşıyorsak cezaevindeki gazetecileri özgür bırakmaya, gazetecilere yönelik fiziksel saldırıları engellemeye, sorumlularını bulup cezalandırmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Son 19 yılda Türkiye’de basınının Cumhuriyet öncesi dönemi hiç aratmayacak baskılara maruz kaldığını iddia eden Bülent Nuri Çavuşoğlu, "AKP iktidarında basın özgürlüğü her gün daha geriye gidiyor. Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütü’nün açıklamasına göre; Türkiye profesyonel gazeteciler için ‘en büyük hapishane. Dünya basın özgürlüğü sıralamasında son sıralarda yer alıyoruz. 'Özgürüz'demekle özgür olunmuyor. Bu utanç bizim mi yoksa son 19 yıldır baskıyla, cezalandırmayla basın ve ifade özgürlüğüne müdahale ederek basını kontrol altına almaya çalışanların mı? Bu utanç tamamen iktidara aittir” diye konuştu.

Basın ve ifade özgürlüğünün yanında demokratik anlamda da Türkiye’nin ciddi bir gerileme dönemine girdiğini savunan Çavuşoğlu, “Bugün gelinen noktada basının özgürlüğü; ‘hangi manşeti atalım’, ‘hangi gazetecileri ekrana çıkaralım’, ‘ne yazalım, ne soralım’dan ibaret. Gazetecilik mesleğini onuruyla, evrensel ilkelerle yapmaya devam eden tüm basın mensuplarımızı sevgi ve saygıyla selamlıyoruz. Halka gerçekleri aktarmak gibi kutsal bir görevi üstlenen, halkın haber alma hürriyetini savunan, Gerçekleri yazdıkları için gözaltına alınan, tutuklanan gazetecilerin 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü kutlu olsun" dedi.