Denizli Tabip OdasıBaşkanı Prof. Dr. Rıza Hakan Erbay, Denizli’nin korona virüsle tablosu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Erbay, Haziran ayı sonrasında özellikle Kurban Bayramı sonrasında önlemlerin neredeyse tümüyle terkedilmesi sonrası Denizli’de COVID-19 tanısı alan, hastaneye yatan ve yoğun bakım tedavisi gerektiren hasta sayısında iki katından fazla artış olduğuna dikkat çekti. Erbay, aynı durumun Türkiye genelinde de yaşandığını aktardı.

DEVLET HASTANESİ DOLMAK ÜZERE

Pandemide başlangıca dönüldüğünü aktaran Erbay, “Maalesef yine başlangıca dönülmüş, bizim için alarm zilleri yeniden ve üst düzeyde çalmaya başlamıştır.Denizli Devlet Hastanesi hemen hemen dolmuştur ve Pamukkale Üniversitesi Hastanesine de yeniden yatış sağlanması için hazırlıklar yapılmaktadır. Birey olarak yapacaklarımız bildiğimiz gibi maske, mesafe ve el yıkama önlemlerini samimi ve sürekli olarak aksatmadan uygulamaktır. Bu üç temel önlemin hepimiz tarafından uygulanması salgını kontrol etmede son derece önemlidir. Kamu spotları ile de bunlar sürekli vurgulanmalıdır” dedi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI TÜKENMİŞLİK SENDROMU İÇİNDEDİR!

Erbay, “11 Mart ile 1 Haziran arasında uygulanan karantina, sokağa çıkma kısıtlamaları gibi etkin önlemlerle hastalığın kontrolü belli bir noktaya kadar sağlanabilmişti. Normalleşme sürecinin belirlenmiş standartlara uyulmaksızın aniden ve tümüyle gevşetilmesi ve kontrolün bireylerin inisiyatifine bırakılması ile hekimlerimiz ve diğer sağlık çalışanlarımızda yorgunluk, değersizleşme duygusu oluştu. “Kimsenin önlemlere aldırdığı yok, böyle giderse bugün olmazsa yarın ben de bu hastalığı kapabilirim” diye düşünüyor sağlık çalışanları. Hayatı tehdit eden, tedavisi henüz bulunmamış tehlikeli bir hastalıkla ön cephede hayatı pahasına mücadele ederkenidari hatalar, hak edişlerinin ödenmemesi, önlemlerin uygulanmasına karşı duyarsızlaşma ve boş vermişlik, şiddet ve hekim karşıtlığı gibi algılananyasa tasarılarının gündeme getirilmesi hekimlerimizde bir tükenmişlik sendromunayol açmaktadır. Bu nedenle ilimizde ve ülkemiz genelinde çok sayıda hekim istifa etmekte veya emekliliklerini istemektedir” diye konuştu.

EN İYİ TEDAVİ HİÇ ENFEKTE OLMAMAK

‘Pandemi başlangıcında alkışlanan hekimlerin ve sağlık personelinin çalışma koşullarını düzeltilmeli,özlük ve emeklilik hakları düzeltilmelidir’ diyen Erbay, “Yine söylemeliyiz ki, COVID-19 hastalığının en iyi tedavisi hiç yakalanmamak ve bunun için de önlemlere sıkı bir şekilde uymaktır. Pandemi ile mücadele bilimin verileri ve aklımızı kullanarak yapılır. Avrupa ülkeleri salgının birinci dalgasını kontrol etmeyi başardılar. Bu mücadele çağdaş bir ülke olarak devletimiz ve toplumumuz için de bir sınavdır. Hastalığı kontrol almak için gerekenleri yaparak ve bir an önce tarihe karışmasını sağlayarak kaliteli bir devlet ve toplum olduğumuzu dünyaya ispat etmeliyiz” dedi.