Orman yangınlarının ve karın vaktinden önce erimesinin yanı sıra Kuzey Kutbu'ndaki sıcaklık rekorlarının, hızla artan ısıyla alt üst olması bilim insanları arasında büyük bir endişeye neden oluyor.

Kuzey Kutbu'ndaki amplifikasyon olgusunun (net radyasyon dengesindeki değişiklik nedeniyle sıcaklıklarda büyük değişiklikler oluşması eğilimi, ed.n.) belirgin etkisi nedeniyle iklimin hızla değişmesi yazların daha uzun yaşanmasına ve ani sıcaklık değişikliklerine yol açıyor.

Dünyanın ısınmasının insan da dahil pek çok tür açısından yarattığı varoluşsal tehditlerin yanı sıra, araştırmacılar öngörülemeyen diğer etkilere dikkat çekiyor.

Bunlardan biri “yavru örümcek patlaması". Yeni çalışma, kurt örümceği gibi türlerin Kuzey Kutbu'ndaki daha sıcak koşullara çoktan uyum sağladığını ve sonuç olarak yaz aylarında normalde bir yerine iki dizi yumurta bırakabildiğini ortaya koyuyor.

Araştırmacılar daha önce, değişen iklimin bitkilerin mevsiminden önce çiçek açmasına yol açtığını, bazı türlerin de daha kuzeye ve daha dağlık bölgelere hareket etmesine neden olduğunu bildirmişti.

Ancak Aarhus Üniversitesi Arktik Araştırma Merkezi ve Biyobilim Bölümü'nden Toke Høye yönetimindeki araştırma ekibi, omurgasız hayvanların üremesinde de değişiklikler olduğunu gösterdi.

Kurt örümceklere dair veriler neredeyse 20 yıl öncesine dayanıyor. Grönland'ın kuzeydoğusundaki Zackenberg Araştırma İstasyonu'ndaki araştırmacılar, Grönland Ekosistem İzleme programı kapsamında türleri yakalayarak inceledi.

Örümcekler, farklı bitki örtüsü tiplerinde kurulan küçük çukur tuzaklara yakalandı.

Araştırmacılar, tekil bir örümceğin yumurta kesesindeki yumurtaları saydı ve bu bilgiyi hayvanın yakalandığı mevsim aralığıyla karşılaştırdı. Araştırmacılar, mevsim boyunca yumurta keselerindeki yumurta sayısının dağılımına bakarak, bazı yazlarda örümceklerin iki yumurta kesesi ürettiklerini söyledi. Bu, daha sıcak enlemlerde bilinen ancak Kuzey Kutup Dairesi içinde daha önce gözlenmemiş bir olgu.

Dr. Høye, "Artık Kuzey Kutup Dairesi içinde toplanan örümceklerin en uzun zaman dizilerine sahibiz. Bu büyük miktardaki veri, Kuzey Kutup Dairesi içindeki küçük hayvanların iklim değişikliğine cevaben geçmiş yaşam biçimlerini nasıl değiştirdiğini göstermemizi sağlıyor" dedi.

Veriler, kar yerden ne kadar erken kalkarsa, ikinci kez yumurta bırakan örümceklerin oranının o kadar arttığını gösteriyor.

Høye, “Bu değişiklikler (daha önce belgelenmemişti) ve kanıtlar, sıcaklık değişikliğine neden olan olgunun Kuzey Kutup Dairesi içindeki böcekler ve örümcekler için önemli bir rol oynadığını gösteriyor" dedi.