Kabine toplantısı, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleştirildi.

Erdoğan, 3,5 saat süren toplantı sonrası normalleşme sürecinde alınan kararları açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasında şunları söyledi:

* 18 Mart 2020'de bilim insanlarımız, iç dünyamız ile ilgili tüm kesimlerle birlikte yaptığımız toplantının ardından ortak akıl ürünü olarak ortaya çıkan kapsamlı tedbirleri milletimizle paylaştık.

* 9 milyonu bulan aşılama sayısıyla nüfusunun yüzde 10’undan fazlasına ulaşan Türkiye dünyada ilk beş ülke arasında yer almaktadır.

* Hem hiçbir vatandaşımızı doktorsuz, ilaçsız, maskesiz bırakmadık hem de finansal dalgalanmalara karşı devletimizin tüm imkanlarını seferber ettik.

* Birilerinin sürekli sorup durdu merkez bankası rezervlerindeki hareketlilik aslında bu dönemde verilen mücadelenin ne kadar zor ve meşakkatli olduğunun işaretidir.

* Milletimiz devletin kasasındaki her kuruşun bütçesindeki her kalemin 84 milyonun ortak geleceğini güvence altına almak için kullanıldığından emin olsun.

* Salgının seyrine göre ihtiyaç duyulan her zaman ve her olan halkımızın her bir ferdinin yanında yer almayı sürdüreceğiz.

* Dünyadaki bu özellikle de Avrupa coğrafyasındaki gelişmeleri yakından izleyerek salgınla mücadele stratejimizi sürekli güncelliyoruz.

* Bu çerçevede milletimizde daha önce söz verdiğimiz şekilde bugün itibari ile yeni kontrollü normalleşme sürecini başlatıyoruz.

* Kontrollü normalleşme adımlarını ifade etmeden önce şu hususların altını özellikle tekrar tekrar çizmek istiyorum.

* Hafta sonu kısıtlaması düşük ve orta riskli illerde tamamen kalkarken yüksek ve çok yüksek illerde bir müddet daha pazar günü devam edecek.

* Akşam 21 ile sabah 5 arasındaki sokağa çıkma sürecek.

* İlkokullardaki 8. ve 12. sınıflarda eğitim öğretime açılacaktır.

* Orta ve düşük riskli bölgelerde orta ilkokul liselerdeki eğitim başlayacaktır.

* Restoran lokanta kafetarya gibi yerler çok yüksek iller dışında sabah 7 akşam 19 saatleri arasında %50 kapasite ile sürdüreceklerdir.

* Halı saha ve havuz düşük riskli illerde gibi yerler sabah 9 ile akşam 19 arasında faaliyetini sürdüreceklerdir.