Türkiye Kamu-Sen tarafından bir süre önce yayınlanan rapor önce ilgi görmedi. ANKA bu rapordaki yıllık rakamları günlüğe dönüştürünce, raporun vurgulamak istediği konular kamu oyunun dikkatini çekti.

Önce Türkiye Kamu-Sen raporunun önemli bölümlerini aktarayım. Raporda deniliyor ki, "Dünyada krizin en ağır yaşandığı ülkeler sıralamasında 3. sıradayız. Yine 2009 yılının birinci çeyreğinde gerçekleşen yüzde 13,8'lik küçülme, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Türkiye ekonomisinde yaşanan en büyük olumsuz sonuçtur.

Kriz ortamında küçülme, ABD'de yüzde 2,5, OECD ülkelerinde yüzde 2,1, Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 2,5 olarak gerçekleşmiştir. Aynı süreçte Hindistan'da yüzde 5,8 Endonezya'da yüzde 4,4 büyüme yaşanmıştır.

Ülke ekonomisindeki gelişmeleri sektör bazında ele alırsak tabloyu daha iyi kavrayabiliriz. (Son çeyrekte) madencilikte yüzde 13, imalat sanayiinde yüzde 18, ulaştırmada yüzde 17,6, toptan ve perakende ticaret sektöründe ise yüzde 25 küçülme gerçekleşmiştir. Son bir yılda imalat sanayiinde üretim 24,5; istihdam yüzde 10,6; verimlilik yüzde15,7 oranında düşmüştür.

Bugün ülkemizin ihracatındaki düşüş yüzde 30'ları aşmış, dolar bazında ülke ekonomimizin değer kaybı yüzde 29 olmuştur. Bu dönemde iç borçlanma stokumuz 30.6 milyar TL artışla 302 milyar TL'ye çıkmıştır. Bu artış önceki 37 ayın toplam iç borç artışından (28 milyar TL) daha fazladır. 2009 yılında 10 milyar lira olarak ön görülen bütçe açığı revize edilerek 50 milyar liraya çıkarılmıştır. Uzmanlar, bu yıl sonunda bütçe açığının 60-70 milyar TL olacağını tahmin etmektedir.

Bu açıklamalardan sonra, kriz döneminde ekonomide ortaya çıkan olumsuz tablo ile ilgili olarak şu rakamlar veriliyor: "Bu dönemde, ülkemizde;

- 1 milyon 250 bin kişi (sigortalı) işini kaybetti. Türkiye İş Kurumu'na başvurdu. İşsizlik oranı ilk defa Türkiye rekorunu kırarak yüzde 16'ların üzerine çıktı. Genç işsizlerin oranı ise yüzde 30'ları aştı. 450 bin civarında üniversite mezunu gencimiz işsiz. OECD ülkeleri arasında işsizlik oranı en yüksek 4. ülkeyiz. Resmi işsiz sayısı 3 milyon 600 bini aşmış durumda. Buna mevsimlik tarım işçilerini de eklediğimizde bu rakam 5,5 milyonu bulmaktadır.

- Cumhuriyet tarihinde ilk defa ceza ve tevkif evlerinde mahkûm ve tutuklu sayısı 100 bin barajını aşarak 111 bin kişiye ulaştı.

- Son bir yılda 950 bin kişinin evine iş yerine ya da maaşına icra geldi.

- 45 bin araç haczedildi.

- Kapanan iş yeri ve fabrika sayısı 100 bine dayandı.

- Karşılıksız çek sayısı 9 milyon 585 bine, protestolu senet sayısı 1 milyon 574 bine çıktı.

Vergi ve fonlara yapılan fahiş artışlardan anlaşılan, hükümet krizin faturasını dar ve sabit gelirlilerin sırtına yüklüyor. Özellikle ekonomik krizin vatandaşlarımız üzerindeki etkisinin azaltılması ve üretim maliyetlerinin düşürülmesi için akaryakıt fiyatlarında indirim yapılması beklenirken; vergi ve harçlara fahiş oranlarda zam yapılarak benzin fiyatlarının yüksek tutulması, krizin faturasının vatandaşlarımızın omuzlarına yüklendiğinin en önemli işareti olmuştur.

- Ülke ekonomisinde yaşanan bu gelişmeler toplumu bunalıma sürüklemiş, patlama noktasına getirmiştir.

- Ülkemizin en önde gelen sosyolog ve psikologlarının ifadesiyle her dört kişiden biri psikolojik sorunlar yaşıyor.

Türkiye Kamu-Sen'in çalışmasında yer alan rakamlar önemlidir. Bu rakamlar ekonomide olan biteni açıklıkla ortaya koyuyor.

Her gün kapanan işyeri sayısı, her gün ev ve işyerlerinin karşılaştığı icra baskını, karşılıksız çek sayısı ekonomideki düğümlenmenin boyutunu ortaya koyuyor.