Rusya, Birleşmiş Milletler'in (BM) Suriye'ye sınır ötesi insani yardım mekanizmasından ayrıldığını duyurdu.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, örgütün Suriye'ye sınır ötesi yardım mekanizması için BM Güvenlik Konseyi tarafından yapılan bir düzenleme olmadığını söyledi.

Nebenzya, kararın gerekçesi olarak "mekanizmanın yasal dayanağının bulunamasını ve kusurlarını" gösterdi.

Rus diplomat, "Söz konusu mekanizma gönüllü olarak yapılan bir anlaşmaydı. Onunla ilgili ne BM Güvenlik Konseyi’nin düzenlemesi, ne de farklı bir yasal dayanak var. Mekanizmanın kusurlarına birçok kez işaret etmiştik. Fakat bu uyarılarımız devamlı olarak es geçildi" diye konuştu.

BM'nin Suriye'ye sınır ötesi yardım mekanizmasına daha önce yoğun eleştiriler getiren Moskova, mekanizmanın yanıltıcı bilgiler vermek için kullanıldığını, insani yardımların yapıldığı yerleşkelerde "teröristlerin" barındığını öne sürüyor.

Rus yetkili ayrıca BM’nin belirttiği koordinatlar ile aynı koordinatlarda bulunması gereken yerleşimlerin arasındaki uyuşmazlıklar konusunda da uyarmıştı.

Daha önce BM Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, Rusya’nın geçen Salı günü bundan böyle BM’nin Suriye'ye sınır ötesi yardım mekanizmasında yer almayacağını bildirdiğini açıklamıştı.

Independent Türkçe, Ajanslar