Denizli Milletvekili Teoman Sancar, TOKİ’nin usulsüz satışlarıyla ilgili açıklama yaptı. Sancar, satışlardaki usulsüzlükleri bir bir belgeleriyle açıkladı.

TEOMAN SANCAR’ın açıklamaları şu şekilde;

1 GÜNDE 162 PARÇA SATIŞ

18 Nisan’da TOKİ devletin 162 parça malını satmıştır. Bu sattığı yerlerin içerisinde ticaret, konut, akaryakıt istasyonu, sağlık, tarım alanı olmak üzere devletini, vatandaşın malını alel acele satmıştır. Bu alanların yola terkleri, parka terkleri, yeşil alan terklerini yapmadan adeta kurnaz tilki zihniyetiyle satmışmışlar.

ÇATIR ÇATIR SATIYORLAR

18 Nisan’da 162 parça 1 milyon 827 bin metrekare devlet arazisi 4 milyar liraya satıldı. Daha satılmadığını bildiğimiz ama satılık olan 20 parça yer daha var. Bu da 254 bin 611 metrekarelik arsalardır. Muhammen bedellere baktığımızda 700 Milyon TL görülüyor. Bununla beraber 4-5 kat fazlasına satış yapıldığına bakarsak bedeli 2-2,5 milyar liradan aşağı değil. Yani vatandaştan alınan, Milli Emlak ait arazileri maalesef bir tüccar gibi çatır çatır satıyorlar. Buradan elde edilen paraların nereye gittiğini sormuyorum bile.

2 GÜNDE 8 MİLYAR

İstanbul, Silivri’de 26 bin 90 metrekarelik bir konut alanı, İzmir’e bağlı Urla’da 29 bin 511 metrekare ticaret alanı ve Çeşme’de 433 metrekarelik bir turizm alanı. Bu paha biçilemeyen gayrimenkulleri de hesapladığımızda iki günde devletin cebine giren para 8 milyar liradır. Satmakla harcanan ömür Ramazan ayında hak ve helal değildir.

BELGELERLE İSPATLADI

TOKİ’nin alel acele satışa çıkardığı gayrimenkullerin değerlemesinin özensiz yapmıştır. ydın’a bağlı Didim Mavişehir’de 4 bin metrekarelik bir yere 1 milyon 400 bin lira muhammen bedel biçilmiş. Yer 9 milyon 900 bin liraya satılıyor. Bu nedir? Aksaray’a bağlı Bahçesaray’da 3 bin 150 metrekare ticaret alanına 7 milyon 875 bin lira bedel biçmişler. Kaça satılsa iyi? 65 milyon 145 bin liraya… Allah aşkına 8-9 kat yüksekliğine satılan bir gayrimenkul var. Bu fiyatlar ispattır.

TERKLER YAPILMAMIŞ

Satılan yerlerde yola terkleri, yeşil alan terkleri yapmadan; bunu bağlı resmi alan terkleri yapmadan, problemli, çözümsüz bir imar alanı veriyorsunuz. Yani imarsız bir parsel satıyorsunuz.Örneğin TOKİ’nin Bodrum’da 242 metrekare bir parseli satıldı. Taban alanı 0,20 kat alanı 0,40 villalık bir parsel gibi görünüyor.Araziyi belediyeye sorduğumuzda imarı olmadığını öğrendik. Bu parsel çekme alanında kalıyor. 242 metrekarelinin 230 metrekaresin çekme alanında. Bu vatandaşı kandırmaya girer mi girmez mi? Satılan yerlerin çoğunda terkler yapılmamış. Makilik, fundalık, yola terki yapılmamış alanlar. Nedir bu aceleniz? Siz önce bu alanları düzgün bir parsel vasfına getirin ondan sonra satın.

TOKİ EKSİĞİNİ BİLİYOR, MADDE EKLİYOR

TOKİ buradaki eksiğini bildiğinden, vatandaş yarın imarsız yer aldığını anlar ve itiraz eder diye bir sözleşme imzalatıyor. Maddede,”Kitapçıklarda verilen bilgiler tahaahtüt niteliğinde değildir. Genel bilgi niteliğindir. Dokümanlarda yer alan bilgi ve belgelerin doğruluğundan, tamlığından, maddi hasarları idare sorumlu değildir” ifadeleri var. Sen 65 Milyon TL’ye yer satıyorsun. Nasıl bu kadar sorumsuz olabilirsin. Bu kurnaz tüccar anlayışı doğru değildir.

SÜLÜN OSMAN BENZETMESİ

Çocuk bahçesi alanı, yol alanı satıyorlar. 73 bin metrekareymiş. Bu alanları düşeceksin. Yani vatandaşın faydalanacağı alanı satacaksın. Sen şu anda Sülün Osman gibi, onun köprüyü sattığı gibi resmi kurum alanı satıyorsun. Vatandaş resmi kurum alanını ne yapabilir. Belediyeye gittiği zaman alacağı cevap belli değil mi? Maalesef bu imar durumlarını listeye koymayarak vatandaşların bilgi almalarını engellemiş oluyorlar. Eksikli mal satıyorlar. Sat sat nereye kadar? Bu mirasyedi anlayışı ile ülkenin yürümesi, ekonomik anlamda kalkınması mümkün değil. Ben buradan TOKİ’yi ve Sayın Bakanı uyarıyorum. Bu satışlarınızın dengesini doğru salayın, vatandaşlara eksik bilgi vermeyin.