Denizli Tavas ilçesi Avdan mahallesine termik santral yaptırmayan halk bu kez kömür ocağı işletmesine karşı mücadele yürütüyor.

Kömür ocağı için ÇED toplantısı yaptırmayan halk Ocak 2022’de Resmi Gazete’de yayımlanan kararla 3 milyon 764 bin metrekarelik alan için acele kararlaştırma kararına karşı mücadeleye başladı. Karara karşı açılan dava Danıştay'da. Avdan halkı bu defa Tavas Hükümet Konağından Cumhuriyet Meydanına yürüdü.

Avdan Platformu olarak düzenlenen yürüyüş ve basın açıklamasına CHP İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, CHP, EMEP, SOL Parti, Yeşil Sol Parti, KESK, TMMOB, Birleşik Kamu İş, Denizli Barosundan avukatlar, Büyük Menderes İnisiyatifi, Denizli EYT Derneği katıldı.

Açıklama öncesi konuşan Avdanlı kadın "Bu eller her şey yetiştirir. Zehir istemiyoruz" dedi.

Basın açıklamasını Avdan Platformu Sözcüsü Mehmet Akköse okudu. Geçtiğimiz yıl verilen mücadeleyi hatırlatan Akköse, "Açık Ocak Kömür İşletmeciliği Kapasite Artışı ile karşı karşıya kaldık. Ruhsat sahalarında gerçekleştirilen rezerv tespit çalışmaları sonucunda, tespit edilen yaklaşık 30 milyon 500 bin ton linyit kömürünün açık işletme yöntemiyle işletilebilir kısmı 26 milyon 400 bin ton olarak belirlenmiştir. Kapasite Artışı Projesi kapsamında, açık ocak madenciliği faaliyetleriyle, yıllık 2 milyon ton kömür üretimi hedeflenmektedir. Yılda 2 milyon ton kömürün, proje alanına 130 km mesafede yer alan Yatağan Termik Santrali’ne hammadde olarak sevki planlanmaktadır. Günlük 5 bin 480 ton kömürün 130 kilometre mesafedeki Yatağan Termik Santrali’ne gönderilmesi işletme maliyeti, ulaşım ve yol altyapıları açısından mümkün değildir. Açık kömür işletmesi projesi yakınında Kale İlçesi Yenidere Köyü mevkiinde şirket tarafından yapılması planlanan Yenidere Termik Santral ve Kül Depolama alanı projesi vardır. Bu bilgi tamamen kamuoyunu yanıltma amaçlı olduğu ve projede nihai hedefleri termik santral olduğu anlaşılmıştır. Çevreye duyarlı topraklarını sahip çıkan Avdan halkımızın tepkileri sonucunda kapasite artışı gerçekleşmemiştir" ifadelerini kullandı.

"YAPILAMAZ VE İŞLETİLEMEZ"

Ocak ayında verilen acele kamulaştırma kararına karşı dava açıldığını bildiren Akköse, "Karara yönelik yöre halkının Danıştay’a dava açması sonucunda 15 Mart 2022 tarihinde bilirkişi heyeti değer tespiti için Avdan Bölgesinde incelemede bulunmuştur. Kamulaştırma alanın da yer alan Tavas İlçesinin ana ekonomik kaynağı tarımdır. Bölgede hububat üretimi başta olmak üzere, tütün, üzüm, mercimek, şekerpancarı, elma, kavun ve karpuz üretilmektedir. Bölgede son yıllarda giderek artan miktarlarda zeytin üreticiliğine yöneliş vardır. Halen yaklaşık 50 bin adet zeytin ağacı mevcuttur. Zeytinciliğin Islahı Hakkında Kanun gereğince zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez" dedi.