Cumhuriyet Halk Partisi Denizli İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Lozan Antlaşmasının 99. Yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada “Yok olan bir Osmanlı'nın üzerine çağdaş, genç Cumhuriyet’i kurduk. Bunun senedi Lozan'dı. Lozan'ı unutturmayacağız” dedi.

Kurtuluş Savaşı’nda verilen büyük mücadelenin ev atalarımızın canlarını vererek kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ni Lozan Antlaşmasıyla tüm dünyanın tanıdığını belirten Bülent Nuri Çavuşoğlu, “Yok olan bir Osmanlı'nın üzerine çağdaş, genç bir cumhuriyeti kurduk. Bunun senedi Lozan'dı. Lozan'ı unutturmayacağız. Lozan’ın üzerinden 99 yıl geçti. Şimdi biz, büyüyen Türkiye'yi görmek istiyoruz. G20'den düşen bir Türkiye'yi değil, dünyada ilk ona giren bir Türkiye istiyoruz. Evlerimizde rahat oturmak istiyorsak bu ülkenin caddelerinde, sokaklarında, parklarında, meydanlarında rahatlıkla gezmek, konuşmak istiyorsak demokrasiyi getirmek zorundayız. Birlikte olmak zorundayız. Birlikte mücadele etmek zorundayız. Herkesin düşüncesini özgürce ifade ettiği, çağdaş bir Türkiye’de yaşamak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Lozan Antlaşmasının, dönemindeki benzerlerine göre bugüne ulaşmayı başarmış tek uluslararası barış belgesi olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, “Lozan’ın sürekliliğini, güvenceli bir şekilde bugünlere ulaşmasını sağlayan, Atatürk ilkelerinin ışığında ilerleyen, çağdaş Türkiye ülküsü olmuştur. Sevr ile coğrafyamızda emperyalist planları doğrultusunda çeki düzen vermek isteyenlerin, bugün de farklı versiyonlarının bulunduğunu unutmamak gerekiyor. Bizlere düşen, ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ sloganı ile ülkemizde ve coğrafyamızda her türlü haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı demokratik, laik ve çağdaş Türkiye’yi savunmaktır. Bu vesile ile ‘Lozan Antlaşması Türk Milleti aleyhine asırlardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması ile tamamlandığı sanılmış büyük bir suikastın yıkılışını ifade eden bir belgedir.’ diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Lozan Kahramanı İsmet İnönü ve heyeti ile birlikte Lozan’a gelen süreçte tüm şehit ve gazilerimizi saygıyla anıyorum” ifadelerini kullandı.