Yaşamı savunmak üzere burada bulunan herkese selamlar;

Avdan bölgesi topraklarımızda 2 yıl önce; Avdan Termik Santrali, Endüstriyel Atik(Kül-Cüruf) Depolama Alanı ve Kömür Ocakları yatırım projesi yapılmak istenmiştir. 3 adet toplam yüzölçümü 3.872 hektar maden işletme ruhsatı bulunan ve rapora konu 639.689 hektar alanda yapılmak istenen termik santral faaliyetlerinin durdurulması için bizler, uzaktan ve yakından bizlere destek verenlerle beraber projenin tamamen iptal edilmesi için hukuk sınırları içerisinde mücadele ettik. Termik santral projelerinin doğaya ve insana olan tüm zararları bütün dünyada bilinmektedir. Bilimsel ve teknik çalışmalarla yöre halkımızın haklı mücadelesi sonucu Avdan Termik Santrali projesi durdurulmuştur.

Bölgemizde geçen yıl ise; Açık Ocak Kömür İşletmeciliği Kapasite Artışı ile karşı karşıya kaldık. Ruhsat sahalarında gerçekleştirilen rezerv tespit çalışmaları sonucunda, tespit edilen yaklaşık 30 Milyon 500 Bin ton linyit kömürünün açık işletme yöntemiyle işletilebilir kısmı 26 milyon 400 bin ton olarak belirlenmiştir. Kapasite Artışı Projesi kapsamında, açık ocak madenciliği faaliyetleriyle, yıllık 2 Milyon ton kömür üretimi hedeflenmektedir. Yılda 2 milyon ton kömürün, proje alanına 130 km mesafede yer alan Yatağan Termik Santrali’ne hammadde olarak sevki planlanmaktadır. Günlük 5480 ton kömürün 130 kilometre mesafedeki Yatağan Termik Santrali’ne gönderilmesi işletme maliyeti, ulaşım ve yol altyapıları açısından mümkün değildir. Açık kömür işletmesi projesi yakınında Kale İlçesi YenidereKöyü mevkiinde şirket tarafından yapılması planlanan Yenidere Termik Santral ve Kül Depolama alanı projesi vardır. Bu bilgi tamamen kamuoyunu yanıltma amaçlı olduğu ve projede nihai hedefleri termik santral olduğu anlaşılmıştır. Çevreye duyarlı topraklarını sahip çıkan Avdan halkımızın tepkileri sonucunda kapasite artışı gerçekleşmemiştir.

13 Ocak 2022 tarih ve 5103 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile Denizli ili Tavas ilçesi Avdan mahallesinde IV. grup maden (linyit) işletme ruhsatlı sahalarda, ruhsatlara konu maden üretimine devam edilebilmesi için ihtiyaç duyulan 564 adet parsel toplam 3.764.623 m2 alan Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına karar verilmiştir.

Karara yönelik yöre halkının Danıştay’a dava açması sonucunda 15 Mart 2022 tarihinde bilirkişi heyeti değer tespiti için Avdan Bölgesinde incelemede bulunmuştur.

Kamulaştırma alanın da yer alan Tavas İlçesinin ana ekonomik kaynağı tarımdır. Bölgede hububat üretimi başta olmak üzere, tütün, üzüm, mercimek, şekerpancarı, elma, kavun ve karpuz üretilmektedir.

Bölgede son yıllarda giderek artan miktarlarda zeytin üreticiliğine yöneliş vardır. Halen yaklaşık 50 bin adet zeytin ağacı mevcuttur. Zeytinciliğin Islahı Hakkında Kanun gereğince zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. 

Avdan ’da kömür ocağının yapılması durumunda,

• Zeytinlikler ve tarım alanları kömüre feda edilecek,

• 4 mahalle kömür madenine feda edilecek,

• Yaklaşık 3 bin kişi kömür ocağından dolayı yurdundan edilecek ve bu durumdan olumsuz etkilenecek,

• Bölgedeki Yenidere Çayı, Kemer Barajı, Akçay, sonrasında Büyük Menderes ve Ege Denizi de ortaya çıkacak sonuçlardan direkt olarak etkilenecektir.

Kömürü değil yaşamı seçen Avdanlılar tarım alanlarını, geçim kaynaklarını ve yurtlarını korumak, gelecek nesillerin ekolojik hakkına sahip çıkmak adına kömür madeni istemediklerini, acele kamulaştırma kararı ile Türkiye’nin net sıfır karbon hedefine uyumsuz olduğunu dile getirmektedir.

Avdan Platform bileşenleri olarak ortak dayanışma ve mücadelemiz devam edecektir. Şu gerçeği iyi biliyoruz ki, yapılacak doğa tahribatları sonucunda meydana gelecek kirlilik ve yıkımlar geleceğimize zarar verecektir.

Bu süreçte bizlere katkı veren ve bölge halkının yanında olan başta yerel ve ulusal medya olmak üzere meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarını saygı ve sevgiyle selamlıyoruz.